Vad är det för fel på USA?
avAntingen är antalet galningar i USA större än någon annanstans.
Eller så är det så enkelt att det är tillgången på vapen som skapar tragedierna.
Märkligt många amerikaner vägrar se sambandet mellan hur lätt det är att skaffa vapen och vansinnesskjutningarna.
För en utomstående framstår bevisen som otvetydiga.
I inget annat land i västvärldens dödas så många människor av skjutvapen som i USA. Förra året mördades 11 101 människor med skjutvapen. Utslaget över hela året blir de drygt 30 om dagen. Om man till det lägger vådaskjutningar tillkommer ytterligare några tusen per år.
Gång på gång inträffar rena massakrer när en person går in på en skola, affär eller annan lokal och urskiljningslöst öppnar eld.
Få västländer har så liberala vapenlagar som USA.
I många delstater är det extremt lätt att skaffa sig ett vapen. Ofta tar det bara några minuter. Vissa delstater kräver inte ens att det görs en bakgrundskoll av köparen.
I somras besökte jag en vapenmässa i Wyoming. Där hade jag utan problem kunnat kliva ut på gatan utrustad för att starta ett mindre krig.
Jag pratade både med besökare och säljare. Ingen såg något samband mellan det då färska vansinnesdådet på en biograf i Auroa, Colorado bara några timmars körväg bort och den vidlyftiga tillgången på vapen.
En sympatisk man i pipskägg tyckte tvärtom att problemet var att för få människor hade vapen.
– Om fler hade haft vapen inne på biografen hade någon skjutit ihjäl pistolmannen innan han hade hunnit döda så många.
Han är långtifrån ensam om sin uppfattning. Samma åsikt hörs nu när det gäller skolan i Connecticut. Bara lärarna haft vapen så hade de kunnat döda förövaren och räddat eleverna.
Hur man kan dra en sådan slutsats av de massakrer som inträffat i USA är för mig en gåta. Amerikanerna verkar inte se det helt uppenbara sambandet mellan tillgången på vapen och dödskjutningarna.
De vill helt enkelt inte se det. Då måste de ju göra någonting.
Som att ändra i den heliga grundlag som gör vapen till en mänsklig rättighet.
Värst av alla är politikerna.
De vågar inte föreslå inskränkningar i vapenlagarna, livrädda för att hamna på vapenlobbyisten National Rifle Associations, NRA:s, svarta lista. NRA får varje år många miljoner i stöd från vapenindustrin. Pengar som bland annat används till att smutskasta politiker som uttalar sig för strängare vapenlagar.
Nu säger Obama att ”dessa tragedier måste få ett stopp” och att han ”kommer att göra allt i sin makt” för att hindra nya massakrer.
Men få presidenten brukar våga röra i vapenfrågan. Obama behöver inte bekymra sig för att bli omvald men försöker han få igenom strängare vapenlagar är risken att motståndarna sätter käppar i hjulet för andra politiska förslag.
I slutändan blir jag inte förvånad om vapenlobbyn står som vinnare även den här gången.