Startsida / Inlägg

Borg håller krisen vid liv

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 

DAVOS. Anders Borgs mission i Davos är att varna alla för att krisen inte är över.

Det påfallande många som vill lyssna till. Borg blir stoppad överallt.

I en intervju med Aftonbladet öppnar också för en del jobbsatsningar i Sverige nästa vår, valåret 2014.

Borg kommer ut från ett möte med europeiska beslutsfattare där han – enligt egen utsago – varit den som mest kraftfullt drivit tesen att faran inte är över.

Han blir genast överfallen av några utländska journalister som vill ha hans kommentar till läget.

På engelska säger Borg att ”det vore mycket farligt” att deklarera att krisen är över. När jag sedan ställer samma fråga på svenska använder han formuleringen ”vi ska vara försiktiga” med att deklarera krisen över.

Kanske är det bara en språklig fadäs men jag får känslan av att Borg särskilt inför utländska journalister, företagsledare och politiker vill betona extra starkt att krisen kan slå till med full kraft igen.

– I många länder i Europa som Sverige, Tyskland och Frankrike återstår fortfarande en lång och svår process att reformera våra arbetsmarknader. Det kommer inte vara klart varken i år eller nästa år. Så det är mycket farligt att deklarera att krisen är över. Det skulle undergräva krismedvetenheten hos företag, politiker och allmänhet. Krisen är inte över. Många på mötet höll med mig.

Borg markerar att den engelska delen av samtalet är över och vänder sig till mig.

Vad är dina intryck från årets toppmöte?

– Alldeles tydligt är att de finansiella marknaderna och bankerna är under mindre stress. Det är också tydligt att euroländernas kris är inne i ett något lugnare skede. De har fått ner underskotten men det finns mycket osäkerhet kvar. Har man nästan tolv procents arbetslöshet och bara en procents tillväxt kommer inte vanliga människor att känna igen sig om politiker går ut och säger att krisen är över.

Vikten av krisinsikt är något han återvänder till gång på gång.

– Vi måste långsiktigt skapa ökad sysselsättning. Det kräver att vi genomför svåra och betydande förändringar.Det lyckas vi inte med om vi deklarerar krisen som över.

Förra året var Sverige lite av kung i baren i Davos när vi gick som tåget medan alla andra ekonomier backade. Hur har intresset varit för Sverige i år?

– Det är nästan större. Även om den svenska tillväxten minskat något så är den ur ett europeiskt perspektiv bra. Att vi kombinerar god tillväxt med social sammanhållning ser man som viktigt. Många tittar på hur vi tillsammans med fack och arbetsgivare försöker förändra vår arbetsmarknad. Det är många kollegor som vill tala om hur man gör reformer. Vi ses fortfarande väldigt mycket som en förebild.

Vid sidan av politikerna har Borg träffat många ledare för bland annat bilindustrin i Europa och globalt.

– Det är viktigt för då får man en mer realistisk bild än när man bara talar med banker som dominerar här. Dialogen med företag är det som kan ta oss ur krisen. Det vi ytterst vill med att vara här är att säga att ni kan investera i Sverige. Vi är ett tryggt och stabilt land med en dynamisk ekonomi. Jag försöker sälja in vår svenska modell.

Vilket är det mest intressanta eller oväntade på toppmötet?

– Den största förskjutningen är att Afrika tar mycket större plats. Det är den mest intressanta investeringen just nu enligt investerare här. Vi ser att tillväxten där växer. Den svenska exporten till Afrika ökar mycket snabbt.

Spelar såna här toppmöten någon roll?

– Dom är jätteviktiga. Dels för oss som politiker att tala med utländska företagsledare och investerare så att dom ska komma till Sverige. Dels att vi har en dialog mellan beslutsfattare. Ska vi säga att krisen är över eller ska vi fokusera på reformarbetet? Davos ger möjlighet att ha en sådan dialog.

Borg tittar på klockan.

– Nu har jag mitt nästa möte stående bredvid här.

En sista fråga bara. Har du några reformlöften i rockärmen inför i år eller nästa år?

Borg ler slugt.

– Vi har en bra process inte minst inom jobbpakten som kommer att resultera i en del nyttiga förändringar. Sen ska vi pröva budgeten till hösten och sen kanske det finns behov av att göra en del arbetsmarknadsåtgärder till våren nästa år.

Det sista säger Borg medan han redan med stora kliv är på väg bort i korridoren.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Jonatan Westerlind, Frida Englin Danielsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB