Startsida / Inlägg

Gates lovordar Sverige

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 
DAVOS. Bill Gates tar emot inklämd i ett pyttelitet konferensrum.

Han sitter själv tillbakalutad längst in i hörnet.

– Good to see you, säger han och börjar lovorda Sverige.

Gates är en av superstjärnorna på det ekonomisk-politiska toppmötet i Davos. Hans dagar här är inrutade i minsta detalj.

Nu får jag en kort pratstund med honom precis efter att han träffat biståndsminister Gunilla Carlsson för att bland annat prata om Sveriges stöd till hans biståndsorganisation The Gates Foundation.

Sverige bidrar under fyra år med en miljard svenska kronor till GAVI som grundades med hjälp av pengar från Gates. Gavi ser till att de fattigaste barnen i världens fattigaste länder bli vaccinerade.

Jag frågar Gates hur viktigt Sveriges bidrag är.

– Varje extra resurs som går till Gavi kan mätas i räddade liv. Tack vare alla pengar vi fick kunde vi säga att nu kan de fattiga barnen som löper betydligt större risk att få lunginflammation och diaree få samma vaccin som de rika barnen. Utan Sveriges pengar hade det inte gått. Nu kan vi gå till läkemedeltillverkarna och garantera stora volymer vilket gör att vi kan köpa till kraftig sänkta priser. När priset sjunker skapar det utrymme för nya vacciner.

Blev du förvånad över att Sverige ställde upp med så mycket pengar?

– Sverige har alltid varit extremt generöst. Det finns fyra änglar som ger mer än 0,7 procent av sin BNP i bistånd. Sverige ligger betydligt över det. Det har gjort stor skillnad. Norge, Danmark och Holland ligger också där. Underbart att Storbritannien trots sina ekonomiska problem nu också ingår i den här gruppen.

Gates menar också att biståndet i dag används på ett mycket effektivare sätt än för bara 5-10 år sedan.

– Hela biståndsvärlden är så mycket smartare i dag. Dialogen mellan oss och Sida gör att vi undviker korruption.Vi lär av våra misstag. Och i ärlighetens namn, om man ska hitta ett enda projekt i biståndsvärlden där man får ut maximalt för varenda euro så är det Gavi. Vi räddar enormt många liv till en låg kostnad.

Gates medarbetare knackar mig på ryggen och säger att vi bara hinner en fråga till. Sen måste miljardären iväg på nästa möte. Han arbetar i dag heltid med Gates foundation tillsammans med sin fru.

Jag ställer en fråga som Mathias, en av Aftonbladets läsare skickat in.
Varför satsar din organisation så mycket pengar på vaccinationer och inte på att exempelvis bygga infrastruktur i länder där sådan saknas?

Gates svarar direkt. Förmodligen är det en fråga han fått många gånger tidigare.

– Om du räddar ett liv för några tusen dollar så innebär det att du undviker att det här barnet blir sjukt och inte kan bidra till landets ekonomiska tillväxt. Utan vaccin blir barnet sjukt och föräldrarna väljer att skaffa fler barn för att vara säkra på att den finns några som kan försörja dem när de blir gamla.

Syret i rummet är nu nästan helt slut. Men Gates verkar inte märka det.

– I områden med dålig hälsa har vi fortfarande enorm befolkningstillväxt vilket gör det mycket svårare att komma tillrätta med andra samhällsproblem. Som undernäring, stabilitet och miljöfrågor.

– Hälsa är helt enkelt grundläggande. Det ger mest i utbyte för varje euro man spenderar. Det gör att befolkningsfrågan går åt rätt håll.

Medarbetaren tecknar till Bill att de måste i väg. Han fortsätter prata ändå.

– Vi bygger inte vägar för vi har inte hittat ett sätt att få väldigt mycket väg för pengarna. Världsbanken gör såna satsningar och de statliga biståndet från USA. Vi älskar vägar eftersom det gör det lättare att vaccinera människor men vi låter andra bygga dem.

Gates sträcker fram handen och tackar för samtalet. Handslaget är mjuk. Sen försvinner han längs korridoren med sina medarbetare.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB