Startsida / Inlägg

Brittiska regeringen vill visa upp elände i avskräckande syfte

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Normalt brukar länder satsa stora pengar på att förbättra sin image utomlands.

Nu funderar Storbritannien på att istället visa upp sin absolut sämsta sida i en reklamkampanj.

Allt för att stoppa en fruktad invandringsström.

Vid årsskiftet går de övergångsregler ut som satt begränsningar på bulgariska och rumänska medborgares rätt att fritt söka jobb och bosätta sig i andra EU-länder.

Skiftet sker i ett läge då snittarbetslösheten inom EU är nästan 12 procent och den ekonomiska tillväxten nära noll. Därför är det inte förvånande att oroliga och fientliga stämningar mot en fruktad invandringsvåg redan är på väg att piskas upp i bland annat Storbritannien.

Dagstidningen The Guardian rapporterar att brittiska myndigheter på allvar överväger att gå ut med en annonskampanj i Bulgarien och Rumänien där man tänker lyfta fram allt som är eländigt med Storbritannien. Med syftet att avskräcka ländernas medborgare från att söka sig till de brittiska öarna.

The Guardian citerar en minister som säger att en sådan negativ annonskampanj skulle ”korrigera bilden av att gatorna här är täckta med guld”.

Inget har ännu avslöjats om hur eventuella annonser ska se ut. The Guardian föreslår lite skämtsamt det regniga brittiska vädret eller sjukhusens akutintag en lördagkväll som två tänkbara ämnesområden.

– Det stämmer att vi tittar på olika alternativ men vi kommenterar inte några specifika uppgifter, säger en regeringskälla till tidningen.

Regeringen vägrar gå ut med någon siffra på hur stor invandringsström man räknar med. Organisationen Migrant Watch som betecknar sig som oberoende men som på sin hemsida varnar för invandringen, förutspår att 250 000 bulgarer och rumäner av en total befolkning på 29 miljoner kommer att söka sig till UK de närmaste fem åren.

De siffrorna bygger på den ökning av invandringen från Polen och andra östeuropeiska länder som skedde när deras restriktioner togs bort 2004. Det var dock i ett helt annat ekonomiskt läge med betydligt lägre arbetslöshet.
Den här gången är det dessutom 25 EU-länder som samtidigt måste lyfta sina restriktioner för Bulgarien och Rumänien. Länder som Tyskland, Österrike, Italien och Frankrike som ligger betydligt närmare borde vara mer oroade.

Inrikesminister Theresa May hintade redan i slutet av förra året att hon tänker låta undersöka möjligheterna att förvägra bulgarer och rumäner tillgång till landets fria sjukvård och andra sociala förmåner.

Något som garanterat skulle leda till att Storbritannien dras inför domstol.

En annan minister har varnat för att bristen på bostäder skulle göra det mycket svårt för de rumäner och bulgarer som planerar att ta sig till landet.

Britterna är redan i normala fall skeptiska till EU. Just nu sveper en extra stark anti-EU våg över landet. Bara i förra veckan lovade premiärminister David Cameron att han tänker kräva en omförhandling av de brittiska villkoren för EU-medlemskap och att britterna ska få säga ja eller nej till EU i en folkomröstning efter nästa val.

Det vore rätt ironiskt om Storbritannien som satsat mångmiljonbelopp på att bygga upp sin image i samband med London-OS förra året istället lägger stora summor på att riva ner den igen.

Finns det fler EU-länder som funderar i samma banor?

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Rebecka Rakell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB