Startsida / Inlägg

Ledaren som överlevt arabiska våren – än så länge

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

DAVOS. Kung Abdullah av Jordanien ser inte särskilt orolig ut.

Det borde han göra.

Visserligen har han som en av få ledare överlevt den arabiska våren. Men han kan vara näste man att falla.

Kungen är en flitig gäst på World Economic Forum. Här är han bland vänner. Här kan han andas ut.

Han kommer från ett Jordanien där det precis hållits hyfsat demokratiska val där drygt hälften av väljarna röstade. Men det som ser ut som ett ganska stabilt läge kan snabbt ändras.

När demonstrationerna för demokrati och frihet drog igång för två år sedan i Syrien tog det inte lång tid innan de spred sig till Jordanien. För i sanningens namn har demokratin sina brister i det hashemitiska riket.

Ett antal politiska fångar skakar galler och tortyr hör till vardagen när säkerhetstjänsten håller sina förhör. De många palestinska flyktingarna hålls under strikt kontroll eftersom Jordanien slutit fred med Israel.

Även om den före chefredaktören för Time Magazine Fareed Zakaria givetvis inte ställer några frågor om det från scenen i Kongressalen. Kungen är ju bland vänner.

Han är också västvärldens hopp i regionen. Vid sidan av de oljerika Gulfstaterna är Abdullah en av få arabledare som överlevt den arabiska våren. Förmodligen just för att förtrycket inte varit så hårt att folket fått nog. Och för att kungen är rätt populär och aktad.

Men han lever farligt.

Jordanien har tagit emot 300 000 flyktingar från Syrien där inbördeskriget förvärras för varje dag som går. Ju mer instabilt Syrien blir desto större risk att även Abdullah ryker. Själv tror han att demokratiska reformer är en tillräcklig barriär mot en revolution.

– Vi valde utveckling mot demokrati istället för revolution, säger kungen. Så här i efterhand kan vi se att valet var rätt. Är vi nöjda? Nej självklart inte. Det finns mer att göra.

Vad som oroar honom mest är den allt starkare närvaron av al-Qaida och liknande element i Syrien. Kungen är orolig att de så småningom ska lyckas etablera sig i Jordanien.

– Även om Assad föll i dag och ersattes av en stabil regering skulle det ta 2-3 år innan att städa bort al-Qaida.

För att hindra terrororganisationen att sprida sig ytterligare i Syrien vill han att västvärlden ska skicka massor av humanitär hjälp in i landet.

– Vi måste få de syrier som fortfarande bor kvar att stanna. Annars drar al-Qaida in så fort de lämnat.

Hans analys är att Assad kan överleva minst ett halvår till.

Kungen är en kort och bred man. Hans engelska är oklanderlig efter utbildning i USA. Han är en mental hybrid av väst- och arabvärlden. Kanske är det därför han har svårt att tro att jordanierna skulle rösta fram muslimska brödraskapet till makten.

– Det skulle aldrig hända. Jordanien är det land i arabvärlden där brödraskapet är som svagast.

Framtiden för visa om det är ett önsketänkande eller realitet.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB