Startsida / Inlägg

Super-Mario gör tummen upp

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 

DAVOS. Positiva nyheter är det ont om i Davos.

Därför är det många som kastar sig runt det halmstrå som Mario Draghi, Europeiska centralbankschefen kastade ut idag.

Han utlovar en återhämtning i eurozonen under andra halvåret men vill ändå inte blåsa faran över.

Om fler känt till hans optimistiska prognos i förväg hade Kongressalen förmodligen varit mer välbesökt under frågestunden med ECB-chefen. Nu gapade tomma stolar överallt.

Annat var det förra året när många förutspådde eurons död och Super-Mario var satt under hård press.

Det klena intresset nu verkade inte bekomma Mario Draghi som såg sedvanligt oberörd ut där han knappt rörde en fena upprätt i sin vita skinnfåtölj under den 30 minuter långa utfrågningen.

Hans första replik drog ner fniss från de som trots allt var där.

– 2012 var ett intressant år, sa Draghi som inte är en man som tar till dramatiska termer.

Men gärna ger saker som gäller euron en positiv framtoning.

– Jag skulle vilja kalla det året då euron återlanserades. Det är fantastiskt vad olika regeringar gjort för att få euron på rätt köl. Är vi nöjda? Jag skulle vilja säga att juryn fortfarande inte har bestämt sig på den punkten.

En liten varning med andra ord för att Europas ledare inte ska luta sig tillbaka och tro att faran är över.

– Alla siffror pekar på att vi får en förbättring av det finansiella läget under andra halvåret. Men vi vet inte ännu om det kommer att visa sig även i den verkliga ekonomin.

Tidigare har prognosen varit att det vänder tidigast i början av nästa år. Nu verkar det som många av de beslut som togs förra året så sakta börjar få effekt i takt med att de genomförs.

Super-Mario hade också en del att säga till dem som tycker det är dags att sluta tjata om skuldberg och budgetunderskott för att istället satsa på att skapa nya jobb.

– Vi kommer aldrig att få ekonomisk tillväxt om vi fortsätter bygga skuldberg och budgetunderskott. Frågan som många ställer om åtstramning eller offentliga satsningar är fel ställd. I ett akut läge har många regeringar valt enkla sätt som att höja skatterna och sänka statsutgifterna. Då är det ofrånkomligt att tillväxten krymper.

I skede två menar Draghi att det måste till skattesänkningar i kombination med strikt disciplin när det gäller statsutgifterna. Men regeringarna måste fortsätta satsa som vanligt på byggande av infrastruktur och liknande framtidsinvesteringar.

Om jag nu förstod honom rätt. Super-Mario är en man som älskar att använda fackspråk och krångliga formuleringar. Kanske för att var och en ska kunna tolka in vad han vill i det han säger.