Ett Kuba utan Castro
avFör första gången syns ny slutet för Castroeran på Kuba.
Men det innebär inte automatiskt vägs ände för landets särskilda form av socialism.
En kronprins är redan utsedd.
I helgen blev Raul Castro, 81, omvald som Kubas president för en ny femårsperiod. Så långt följde allt manus.
Det var när Castro tackade för förtroendet som överraskningen kom.
– Det här blir min sista period som president, sa Raul.
När den går ut 2018 tänker han avgå.
Håller han vad han lovar är en unik dynasti på väg att frivilligt lämna ifrån sig makten.
Bröderna Castro har styrt Kuba sedan revolutionen 1959. Många trodde regimen skulle falla när legendariske frontfiguren Fidel Castro, i dag 86, kastade in handduken på grund av sjukdom 2006. Men Raul har lyckats hålla sig kvar genom försiktiga reformer som tillåter småföretagande och som gjort det lättare att resa.
Men det är fortfarande kommunistpartiet som styr. Den lilla politiska opposition som finns fängslas och förföljs.
Kuba är inte lika stängt som Nordkorea men har ändå lyckats bevara en helt egen form av socialism. Fortfarande är de flesta bilar som rullar på Havannas gator gamla amerikanare från 50-talet.
Men den som hoppas att det ska bli stora förändringar när den siste Castro försvinner från makten verkar göra det förgäves.
– Jag valdes inte för att återupprätta kapitalismen på Kuba, sa Castro i sitt tal. Jag valdes för att försvara, bevara och fortsätta förfina socialismen, inte förstöra den.
En tydlig fingervisning om att han inte tänker tillåta att Kuba slår in på någon ny väg när Raul är borta från scenen.
Castro aviserade att ingen i framtiden ska kunna sitta mer än två perioder som president. En klart brott mot den nuvarande ordningen där samma klick haft makten i över 50 år.
Nationalförsamlingen utsåg samtidigt Miguel Diaz-Canel, 52, ingenjör och före detta högskoleminister till Castros kronprins genom att välja honom till förste vicepresident. Han blir i sådana fall den förste ledaren i det socialistiska Kuba som inte själv var med och genomförde revolutionen.
Så länge Castro sitter kvar – och förmodligen så länge som Kuba har ett socialistiskt styre – kommer USA att fortsätta sin ekonomiska bojkott av landet. En bojkott som vållat Kuba stor ekonomisk skada men som samtidigt hjälpt till att ena kubanerna bakom kommuniststyret.
Förr var det Sovjetunionen som höll Kuba under armarna. I dag är det Venezuela som hjälper till genom att förse Kuba med billig olja och får avancerad sjukvård i utbyte. Venezuelas cancersjuke president Hugo Chavez är en av dem som dragit nytta av den.
Regimen på Kuba har visat sig mer uthållig och seglivad än ens de mest trogna anhängare vågat hoppas och de värsta motståndarna förutspått.