Startsida / Inlägg

Nordkoreas farliga nya kärnvapen

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kan Nordkorea nu producera ett obegränsat antal kärnvapen?

Den frågan oroar mer än själva provsprängningen.

Vid de två tidigare försöken 2006 och 2009 har Nordkoreas kärnvapen detonerats med plutonium. Plutonium som man fått genom kärnreaktorn i Yongbyon. Den stängdes 2007 under en period då Nordkorea plötsligt var öppet för förhandlingar om att avsluta sitt kärnvapenprogram.

Så länge inget nytt plutonium produceras begränsas Nordkoreas möjligheter att tillverka fler kärnvapen.

Trodde man.

Experter anser att det senaste testet indikerar att man istället använt höganrikat uran. Man baserar det bland annat på att Nordkorea själv säger att bomben var ”mindre och lättare” än de tidigare och bestod av ”blandat material”.

Om Nordkorea använde höganrikat uran istället för plutonium är det ett oroande tecken.

Landet har egna uranfyndigheter och visade för två år sedan upp för världen de centrifuger som krävs för att tillverka höganrikat uran. Den änläggningen var då inte igång men utländska experter tror att Nordkorea kan ha byggt en hemlig fabrik för anrikning. Ungefär som Iran gjorde innan de upptäcktes.

Det är betydligt lättare att i hemlighet producera höganrikrat uran än plutonium. Ett kärnkraftverk är svårt att dölja på satellitbilder. Uran går att anrika i ett stort begrrum.

Med råvaran inom landet kan Nordkorea producera stora mängder bränsle till nya kärnvapen.

Den amerikanske kärnvapenexperten Graham Allison skriver i New York Times att Nordkoreas senaste provsprängning är en annons till alla de ljusskygga stater som kan tänkas vilja skaffa egna kärnvapen. ”Kom till oss och köp”, är vad diktatorn Kim Jong-Uns budskap.

Medan plutonium är extremt radioaktivt och lätt att spåra så är höganrikat uran ett grått pulver som är lätt och ofarligt att transportera.

Nordkorea har sedan tidigare en historia av att sälja kärnvapenteknologi till den som är beredd att betala. Man har samarbetat med länder som Iran, Pakistan och Syrien. Isolerade Nordkorea utsätts för internationella sanktioner och är i stort behov av utländsk valuta.

Kanske är man även beredd att sälja till terrororganisationer bara priset är det rätta.

Man ska inte överdriva den möjligheten. Problemet är bara att det räcker med att det sker vid ett tillfälle så står världen vid avgrunden.

Det är därför nästan alla stater undertecknat icke-sprdingsavtalet där de förbinder sig att inte skaffa kärnvapen. Tanken bakom det är att Ju fler som innehar kärnvapen desto större är risken att de någon gång kommer till användning.

Nordkoreas test riskerar att dra igång en rustningsspiral i närområdet. Sydkorea meddelade i dag att man placerar ut nya pricksäkra robotar som kan nå Nordkorea.

– De år så precisa att vi kan pricka vilket fönster vi vill på Nords försvarshögkvarter, säger en talesman för försvarsdepartementet.
Den opinion som finns i Sydkorea som kräver att landet ska skaffa egna kärnvapen växer varje gång Nordsidan provspränger.

Den som hoppas att Kina till slut ska ta ledningen i Pyongyang i örat på allvar gör det av allt att döma förgäves.

För Peking är det viktigare att stalinistiska Nordkorea inte plötsligt kollapsar och ger plats för ett enat Korea med USA som stark allierad.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Rebecka Rakell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB