Startsida / Inlägg

Hopp om slut på blodig konflikt

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kurdiska PKK drar sig tillbaka från Turkiet.

En nyhet som i bästa fall kan innebära början till slutet på ett blodigt inbördeskrig i Turkiet som de senaste 30 åren krävt 40 000 liv.

Men det är långtifrån säkert. PKK:s tillbakadragande är bara det första i en lång rad steg som krävs för att freden ska bli verklighet.

En viktig ingrediens är att den turkiska armén håller sig på mattan under tillbakadragandet. Annars havererar uppgörelsen om eld upphör direkt.
PKK har hotat att omedelbart avbryta marschen till sina baser i Qandilbergen i Irak om de attackeras.

Under ett liknande tillbakadragande 1999 attackerade den turkiska armén PKK och dödade runt 500 av deras män.

PKK är terrorstämplat av USA och EU på samma sätt som PLO en gång var det. Men den kommer på sikt att hävas.

Redan under första dagens tillbakadragande klagar kurderna över att turkiska förarlösa flygplan hela tiden surrar i luften för att övervaka återtåget och man hävdar att den turkiska armén förstärkt sina trupper vid gränsen.

För även om Turkiet och PKK nått en eld upphör uppgörelse är det fortfarande värsta fiender. Ingendera sidan vill ge intrycket av att de viker ner sig.

Kurderna vill fortfarande skapa en egen stat av landområden i Iran, Irak och Turkiet. Nu har de en del av Irak som de i princip styr över själva men de övriga länderna vill inte släppa till någon mark.

Så grundkonflikten är kvar.

De runt 2 000 PKK-soldaterna är på pappret en lätt match för Turkiets armé. Men eftersom PKK håller till i bergen och ägnat sig åt traditionell gerillakrigföring där man attackerar turkiska positioner för att sedan dra sig tillbaka igen så har armén haft svårt att komma åt dem.

PKK har också starkt stöd hos många i den kurdiska lokalbefolkningen som dominerar i delar av östra Turkiet.

PKK drar sig tillbaka med sina vapen i behåll. De kan när som helst återuppta den väpnade kampen.

Att fredsinitiativet kommer just nu beror förmodligen på att den turkiska regeringen inser att utan att lösa den kurdiska frågan blir det inget EU-medlemskap.

För att få den övriga befolkningens acceptans för att ge kurderna ökade rättigheter måste det först bli ett slut på vad turkarna betraktar som PKK:s terrorattacker. För det krävs en vapenvila och på sikt ett fredsavtal som tillvaratar den kurdiska befolkningens rättigheter.

Ingen vet vad den turkiska regeringen lovat PKK-ledaren Abdullah Öcalan som sitter fängslad på livstid på en ö utanför Istanbul. Samtal har pågått under några månader med bland annat premiärminister Erdogan personligen. Efter det utfärdade Öcalan ordern till sina mannar att dra sig tillbaka. Kanske hoppas han i framtiden få sin frihet som belöning.

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB