Startsida / Inlägg

Zschäpe hånar de anhöriga

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Medan Beate Zschäpe sitter i rättssalen så demonstrerar hundratals människor på gatan utanför mot nynazisterna och för att rättvisa skipas. Några kvinnor så våldsamt att de förs bort av polisen.

Även om de anhöriga till offren vill att Zschäpe och de övriga anklagade ska få stränga straff så är en sak ännu viktigare.

De vill ha svar på frågan varför.

Hur valde ligan ut sina offer? Var det helt slumpmässigt eller fanns det någon plan?

Varför var det just deras män och bröder som blev skjutna?

Av allt att döma kan de inte räkna med någon hjälp från kanske den enda som kan berätta, Beate Zschäpe. I rättssalen undviker hon all ögonkontakt med de närmare 80 anhöriga som är på plats.

Genom sina advokater kräver hon att få byta ut rättens ordförande eftersom hon finns honom jävig. Något som ytterligare skulle förhala och förlänga processen.

Något som av de anhörigas advokater uppfattas som ett sätt att vålla de anhöriga ytterligare smärta.

– Jag slogs av hennes arrogans inne i rättssalen, berättar advokaten Mehmet Daimagüller när jag träffar honom i en paus. Hon stod där och skrattade och skämtade med sina försvarare. Klädd som hon vore en affärskvinna och inte misstänkt för delaktighet i tio mord.

Advokaten svarar i sin ständigt ringande mobil innan han tar upp tråden igen.

– Antingen har Zschäpe inte förstått allvaret i det hela eller så njuter hon av uppmärksamheten.

Trots erbjudanden om att bli kronvittne och därmed få chansen till ett lägre straff har Zschäpe valt att tiga i förhören. Enligt hennes advokater kommer hon att fortsätta med det under rättegången.

Så långt under första rättegångsdagen har hon ännu inte sagt ett ord och inte ombetts att göra det heller.

Allt medan de anhöriga vill ha klarhet.

Gärningsmännen rekognoserade före morden. De gick inte bara in i en butik och sköt vilken utlänning som helst. Men hur hittade de sina offer?

Att morden hade rasistiska motiv är tämligen uppenbart. Men fanns det något annat uppsåt än att bara skrämma utlänningar att flytta från Tyskland.
Många anhöriga är övertygade att terrorligan hade hjälp av betydligt fler och betydligt mäktigare personer än de fyra som står åtalade tillsammans med Beate Zschäpe.

Även de anhörigas advokater är övertygade om att högerextrema element inom den tyska säkerhetstjänsten, Författningsskyddet, var inblandade.

Bara dagar efter att ligan avslöjats och en åklagare begärt att få in alla akter om NSU så förstörde en anställd på säkerhetstjänsten en stor mängd dokument. Allt som körs i dokumentförstöraren måste registreras. Mannen efterdaterade sitt agerande med nio månader för att dölja att han i själva verket undanröjde viktiga bevis.

Advokaten Mehmet Daimagüller representerar de anhöriga till två av offren. Efter att ha läst åtalet har han sin bild klar.

– Ingen klarar att gömma sig under 12-13 år i ett land som Tyskland utan inflytelserika vänner, säger han. Säkerhetstjänsten har en hel del att förklara. Så länge vi inte bringar klarhet kommer en mörk skugga av vila över landet.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB