Startsida / Inlägg

De gör allt för att stoppa Obama

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Det finns olika sätt att få sin stund i rampljuset.

Republikanen Ted Cruz från Texas fick sin genom att inför senaten tala oavbrutet i 21 timmar och 19 minuter.

Cruz tillhör dem som till varje pris vill stoppa president Obamas hälsovårdsreform som innebär att alla amerikaner ska ha en sjukförsäkring.
De är beredda att göra det även om det innebär att det innebär att statens kassa blir så tom att man inte kan betala sina räkningar i form av pensioner, lån och löner till statligt anställda.

Finansminister Jack Lew varnade i går kongressen att statens pengar tar slut den 17 oktober om de inte innan dess höjer taket för hur mycket den amerikanska staten får låna.

Republikanerna vill inte låna mer. De vill istället skära så kraftigt i budgeten att staten kraftigt kan minska sitt underskott. Mest av allt vill de skära bort kostnaderna för Obamas sjukvårdsförsäkring som är tänkt att garantera även de fattiga och de som inte är försäkrade via sina jobb en grundläggande sjukvård.

Trots att Obama klart vann valet 2008 för att genomföra reformen, sedan fick kongressen att anta den och blev omvald 2012 med tydlig majoritet så fortsätter delar av det republikanska partiet att göra allt för att stoppa finansiering av reformen.

Amerikanska folket vill ha reformen men republikanerna accepterar inte det utslaget.

Ted Cruz har bara suttit i senaten i nio månader men har redan satt sitt avtryck. Han beslöt att genomföra en så kallad filibuster, att tala oändligt länge, för att stoppa finansieringen av Obamas sjukvårdsreform som ska träda i kraft på allvar 2014.

Han höll ut i dryga 21 timmar i talarstolen. Utan toalettbesök som amerikanska tidningar detaljrikt noterar.

Omröstningen som följde på hans maratontal blev ett antiklimax men Cruz fortsätter envist sin kamp för att stoppa Obamacare. I sitt tal jämställde han de republikaner som inte stödde honom med de ”medlöpare” som lät Hitler marschera genom Europa.

Till och med en del av Cruz egna partikamrater tycker att det har gått för långt. John McCain som utmanade Obama i valet 2008 anser att det är dags att lägga ner motståndet mot Obamacare efter år av debatt och beslut.

– Val har konsekvenser och resultaten i de här valen var tydliga, säger McCain. En majoritet av det amerikanska folket stödde presidenten och hans sätt att sköta landet.

Ändå har Cruz har blivit lite av en hjälte för de mest konservativa i kongressen och Teapartyrörelsen. En som på nytt tagit upp den ideologiska stafettpinnen efter förlustvalet förra året.

Trots att det är mer än tre år till nästa presidentval är stämningen på väg att bli lika fientlig i kongressen som hösten 2011 då bara en hopsnickrad sista-minuten lösning gjorde att supermakten kunde undvika ett budgethaveri. Följden blev ändå att marknaden sänkte USA:s kreditbetyg vilket i sin tur sänkte världsekonomin ännu en gång.

Om mindre än en månad kan det vara dags igen. Republikanerna verkar vara beredda att släpa USA till avgrunden för att få igenom nedskärningar och för att skada president Obama.

Kolumnisten Nicholas Kristof i New York Times beskriver det som att republikanerna är i en bubbla där extremister tvingar det republikanska partiet åt höger.

– Därför kan republikanerna tvinga USA utför det finansiella stupet trots att opinionsmätningar visar att väljarna kommer att ge dem skulden.

Det kan räcka för att knäcka den bräckliga återhämtningen i världsekonomin.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB