Startsida / Inlägg

De som verkligen behöver vakna hör inte väckarklockan

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

En väckarklocka för världen. Men de som verkligen skulle behöva vakna sover vidare.

Innan USA och Kina börjar agera finns det ingen chans att stoppa jordens uppvärmning.

Det räcker med en snabbt titt på tyska Wirtschaftsforum Regenerative Energiens lista över länderna som släpper ut mest koldioxid för att inse vilka det är som måste agera.

Kina är klar etta med nio miljoner ton utsläpp av koldioxid 2011. USA lika klar tvåa med sex miljoner ton.

Efter det är det tomt, tomt och tomt. Sen kommer Indien, Ryssland och Japan som alla ligger mellan en och två miljoner ton.

Sen är det tomt igen.

USA och Kina står ensamma för runt 45 procent av världens samlade utsläpp. Ändå vägrar något av länderna att ta på sig en ledarroll för att få världen att vakna. Tvärtom tillhör båda de länder som länge likt en struts stuckit ner huvudet i sanden.

I USA är det inte alls ovanligt att hitta höga politiker som helt ifrågasätter att det är människan som ligger bakom jordens uppvärmning. Det spelar ingen roll hur många rapporter som FN:s klimatpanel IPCC eller andra forskare lägger fram. De vägrar inse allvaret.

Bakom det gigantiska fiaskot vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009 låg det faktum att USA och Kina inte kunde enas om aktiva åtgärder för att få ner utsläppen.

Med president Obama har en förändring skett i den absoluta toppen i USA:s ledning. Utrikesminister John Kerry lovade i går att USA kommer att agera.

Problemet är att det inte är så mycket presidenten kan göra på egen hand. Han måste ha kongressen med sig och där har det hittills varit tvärstopp.

Obama kan inte ens stänga fånglägret Guantanamo vilket var första löftet han gav när han flyttade in i Vita huset. Hur ska han då kunna agera kraftfullt för att få ner USA:s utsläpp?

För mycket kortsiktiga vinster står på spel. Politikerna är rädda att minskade utsläpp är detsamma som förlorade jobb och sämre tillväxt i ekonomin. De bryr sig mindre om ifall Maldiverna och några Söderhavsöar dränks av höjda havsvattennivåer om hundra år.

Så länge USA inte agerar känner inte heller Kina pressen.

Kommunistpartiet skulle enkelt kunna driva igenom sänkningar av utsläppen. I motsats till Obama har de all makt i sina händer. Men även kineserna är rädda.

Rädda för att tillväxten ska ta skada.

I Kina finns minst 300 miljoner människor som lever i fattigdom. De utgör en farlig social kraft ifall inte även de får ta del av övriga kinesers höjda levnadsstandard.

Kina är inte helt passivt. Inget annat land satsar så mycket på grön energi som Kina. Problemet är att de samtidigt ständigt startar nya kolkraftverk.

För att minska utsläppen stängs kolkraftverken nära stora städer som Peking och flyttas istället ut på landet. Luften i Peking blir renare men de total utsläppen fortsätter öka. Och det är just de total utsläppen som är boven. Jordens atmosfär bryr sig inte om var koldioxiden släpps ut. Uppvärmningseffekten berör hela världen.

Visst är det bra att länder som Sverige satsar på att minska utsläppen men i ett globalt perspektiv är det vi gör en droppe i havet.

Tumskruvarna måste dras åt mot supermakten USA och kommande supermakten Kina. Men vem har muskler att göra det?

 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB