Startsida / Inlägg

Kim Jong-Un fortsätter sitt dubbelspel

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un fortsätter sitt dubbelspel.

Han tinar de nyss så djupfrysta relationerna med Sydkorea samtidigt som han försöker öka på sitt lager av förbjudna kärnvapen.

Man skulle kunna säga att det åter är ”business as usual” i den märkliga kvarleva från Stalineran som diktaturen i Nordkorea utgör.

Den unge Kim Jong-Un slår nu in på samma väg som sin far och sin farfar före honom. De har gjort oberäkneligheten till politisk ideologi när det gäller relationerna med omvärlden.

Syftet är detsamma som tidigare; att säkerställa regimens överlevnad.
Det görs enligt det nordkoreanska ledarskapet bäst genom att låta omvärlden veta att Nordkorea har kvar sina kärnvapen och snart kan skaffa sig ännu fler.

Världen – och då främst USA och Sydkorea – ska veta att det kommer att kosta för den som försöker störta regimen i Pyongyang.

Den här skrämseltaktiken har Nordkorea tillämpat i många år.

Men tidigare i år såg vi ut att gå mot en nya era av extremt spänt läge när den färske Kim Jong-Un på allvar ville visa musklerna genom att genomföra en kärnvapenprovsprängning och hota USA med en kärnvapenattack.Relationerna med Sydkorea blev bottenfrysta under våren.

Så ändrades plötsligt allt för någon månad sedan.

Nordkorea gick med på att låta familjer som splittrats av Koreakriget 1953 att få återförenas. Om så bara för några timmar. I går meddelades att den sydkoreanska ekonomiska frizonen Kaesong som ligger nån mil in i Nordkorea åter ska öppnas den 16 september. Kim Jong-Un lät stänga den under vårens våldsamma utslungande av hotelser till höger och vänster.

Så medgörlig var Kim Jong-Un att Sydkorea till och med lyckades pressa fram kompensation för de sydkoreanska företagen vars produktion stått stilla i flera månader. De slipper betala skatt till Nordkorea under resten av året. Dessutom lovade nordisdan att öppna zonen för andra utländska företag. Något som i Sydkoreas ögon skulle göra det svårare för Nordkorea att stänga den igen.

Världens började åter slappna av. Kim Jong-Un verkade ha lekt rommen av sig. Han hade fått visa sig stor och stark för hemmapubliken och verkade nöjd.

I den mån världens andades ut blev det kortvarigt. Satellitbilder visar att Nordkorea åter startat sin kärnanläggning i Yongbyon. Där kan man producera sex kilo plutonium per år vilket räcker till en atombomb.

De som analyserat bilderna hävdar att Nordkorea utökat anläggningen och därmed kan producera ännu mer.

Nordkorea hotade i april att skulle återstarta anläggningen som las i malpåse 2007 som en del av en internationell uppgörelse där Nordkorea fick ekonomiskt stöd. Ändå är det givetvis en uppvisning i öppet trots mot världssamfundet om man nu öppnat anläggningen igen.

I den skuggvärld Nordkorea agerar vore det ingen omöjlighet att man fejkar ett återupptagande av plutoniumtillverkningen bara för att skrämma omvärlden och få dem till förhandlingsbordet.

Tajmingen är kanske ingen slump. USA och världen är just nu strängt upptaget av Syrienkrisen. Möjligen tror Kim Jong-Un att han därför har lite extra spelutrymme.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB