Startsida / Inlägg

Öl viktigare än val

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Angela Merkel kan glädja sig åt systerpartiets CSU:s valresultat i Bayern.

Men samma resultat ger henne även anledning till oro.

Kamrat fem procent hotar hennes egna framgångar på söndag.

Tyskland har en märklig politiskt konstruktion i det konservativa partiets uppdelning i två olika partier med vars en partiledare. I den rika delstaten Bayern är CSU allsmäktiga men på riksplanet är partiet lillebror till Merkels CDU.

För att krångla till det hela ytterligare höll Bayern regionalval en vecka innan övriga Tyskland röstar.

Man kan tolka det som att öl är viktigare än politik i Bayern. På lördag inleds nämligen den årliga Oktoberfest då en ansenlig del av befolkningen häller i sig enliterskrus i en aldrig sinande ström.

Valet i Bayern brukar ses som en intressant värdemätare. I år mer än på länge.

Allas blickar riktades mot det lilla liberala partiet FDP. Vid förra valet fick de över åtta procent av rösterna och klarade med råge spärren på fem procent.
Den här gången gick det betydligt sämre.

Med bara lite över tre procent ramlade FDP ur delstatsparlamentet. Om samma sak sker på riksplanet kommande helg förlorar Angela Merkel sin koalitionspartner. Då måste hon bilda regering med någon annan.

I Bayern fick CSU över 48 procent av rösterna och egen majoritet. Partiet har styrt delstaten i 56 år. För Horst Seehofer spelar det ingen roll att FDP ramlade ur. Men Merkel kan knappast räkna med egen majoritet.

Tvärtom bör hon oroa sig för att många av hennes väljare kommer att lägga sin röst på FDP för att rädda kvar fridemokraterna som koalitonspartner. Den typen av taktikröstning har skett i tidigare val när FDP haft låga opinionssiffror.

Precis som en del socialdemokrater i Sverige förr sympatiröstade för vänsterpartiet för att rädda dem kvar i riksdagen. Eller borgerliga väljare som nästa år funderar på att rösta på KD så att Reinfeldt inte ska mista sitt regeringsunderlag.

Just nu ligger FDP och pendlar farligt nära femprocentsspärren på riksplanet.
Taktiksröstarna vill undvika att Merkel tvingas bilda en så kallad stor koalition tillsammans med socialdemokraterna. Följden blir en försvagad förbundskansler.

Hur orolig CDU-ledningen är visas av att flera ledande CDU-personligheter gick ut på sociala medier och uppmanade sina väljare att inte ge bort sina röster.

En annan risk för Merkel med systerpartiets brakseger är att hennes CDU-väljare tycker att segern redan är i hamn och stannar hemma på valdagen.
Allt sammantaget vore det ändå en första klassens sensation om Tysklands näste förbundskansler heter något annat än Angela Merkel.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB