Startsida / Inlägg

Listan växer över länder arga på USA

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Listan över upprörda länder vars medborgare blivit avlyssnade eller övervakade av USA växer.

Snart börjar man undra om det finns det några nationer där USA inte ägnat sig åt gigantisk illegal informationsinhämtning.

Frågan är vem som är den största spionen, ”visselblåsaren” Edward Snowden eller den amerikanska staten?

Frankrike och Mexiko är de senaste i raden som upprörs av USA:s masspionage på deras medborgare och kräver stopp för övervakningen men också svar på frågan varför.

Båda är länder som kan betraktas som USA:s allierade. Länder som man har vänskapliga förbindelser med.

I Frankrike ska NSA, National Security Agency, enligt uppgifter som i dag publiceras i dagstidningen Le Monde ha avlyssnat 70 miljoner telefonsamtal under en 30-dagars period i december förra året och januari i år. NSA hade valt ut vissa telefonnummer och tankade även hem textmeddelanden. Operationen hade kodnamn ”US-985D”.

Enligt Le Monde ger dokumenten indikationer på att USA inte bara jagade terrorister med hemvist i Frankrike utan även avlyssnade viktiga personer inom näringslivet och politiken.

Frankrikes inrikesminister Manuel Valls kallar avslöjandets för ”chockerande” och kräver en förklaring av USA.

Premiärminister Jean-Marc Ayrault reagerade ännu hårdare.

– Det är otroligt att en allierad nation som USA i det här fallet går så långt som till att spionera på privat kommunikation som inte har något strategiskt berättigande, eller berättigande när det gäller landets säkerhet, säger Ayralt till journalister i Köpenhamn, enligt AFP.

Mexiko ligger redan i luven på Vita huset med anledning av avlyssningen av president Pena Nieto när denna var kandidat.

Nu avslöjar tyska Der Spiegel att NSA även hackade in sig Nietos föregångare Felipe Calderons e-post. NSA lyckade knäcka koden till presidentadministrationens e-post. Man fick även tillgång till hans närmaste medarbetares korrespondens. NSA kallade det en ”mycket lukrativ källa” till information.

– Detta är oacceptabelt, illegalt och bryter mot mexikansk lag, säger Mexikos utrikesdepartement i ett uttalande.

Liksom tidigare kommer avslöjandena från dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt till olika media.

USA anklagar Snowden för spioneri och har begärt honom utlämnad från Ryssland där han fått uppehållstillstånd i ett år. Ryssland vägrar.

Med tanke på de ständigt nya avslöjanden som kommer över omfattningen av USA:s övervaknig ställer sig alltfler frågan vem som är den stora boven i detta drama. Är det Snowden som avslöjat att USA ägnar sig åt denna hantering även emot vänligt sinnade länder och statschefer? Eller är det den amerikanska staten som uppenbarligen tagit lagen i egna händer?

För varje nytt avslöjande riktas mer och mer fokus på det uppenbart rättsvidriga i delar av den amerikanska underrättelsetjänstens hantering och mindre på hur Snowden kom över dokumenten. Historien blir alltmer pinsam för USA och hotar att solka ner landets relationer med en rad väskaplig sinnade länder.

Fler och fler tycker att Snowden (som själv hävdar att han inte lämnat ut några dokument till Ryssland eller Kina) vore värd en medalj snarare än ett långt fängelsestraff.

Sedan tidigare har Tyskland protesterat skarpt mot att tyska medborgares telefonsamtal och e-post granskats av NSA utan att tyska myndigheter informerats.

Brasilien har vänt sig mot att landets president Dilma Rousseff avlyssnats liksom landets statliga oljebolag Petrobras. Rousseff ställde in ett besök hos USA:s president Barack Obama i protest.

Brasilien har också krävt att internationella företag som Google och Facebook ska lagra all sin information om brasilianska medborgare enbart i Brasilien.

Förmodligen är det bara en tidsfråga innan nästa avslöjande om amerikansk avlyssning någonstans i världen kommer.

För oss är givetvis den stora frågan vilkas telefoner och e-postkonton som USA eventuellt tömt i Sverige. Fredrik Reinfeldts? ÖB:s?

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB