Startsida / Inlägg

Superegot Berlusconi försöker rädda sig själv

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Rädda sig själv eller rädda landet?

Superegot Silvio Berlusconi verkar inte ha några problem att välja.

Den nye regeringskrisen är helt ett resultat av hans personliga bekymmer.

Hotet om att Berlusconi skulle utlösa en regeringskris har hela tiden legat över den italienska koalitionsregeringen som tillträdde för fem månader sedan.

Inför utsikten att förlora sin parlamentsplats och tvingas avtjäna ett straff för skattebrott beslöt Berlusconi att utlösa det.

Att det i sin tur riskerar att kraftigt höja låneräntorna för Italien och på nytt väcka liv i eurokrisen verkar inte bekymra den excentriske italienske miljardären. Han har huvudet fullt av sina egna bekymmer.

Efter två decennier av strid med den italienska rättvisan ser det ut som den förre premiärministern till slut måste avtjäna ett straff för skattebrott. Domen mot honom har vunnit laga kraft.

På fredag väntas den italienska parlamentet rösta för att Berlusconi ska mista sin plats i senaten. Sedan har han några veckor på sig att välja om han vill avtjäna sitt straff i hemmet iförd elektronisk fotboja eller om han ska utföra samhällstjänst.

Själv påstår Berlusconi att han låtit sina fem ministrar i regeringen avgå eftersom man tänkte höja momsen med en procent. Men till och med för många av Berlusconis egna partimedlemmar är det uppenbart att han agerar enbart utifrån personliga intressen.

Berlusconi uppmanar till nyval så fort som möjligt trots att de italienska väljarna gick till valurnorna så sent som i februari. Berlusconis hoppas helt enkelt att väljarna ska ge hans Forza Italia (partiet bytte nyligen namn från Folkets frihet) mandat att bilda nästa regering och därmed rädda honom från nesan att tvingas avtjäna sitt straff.

Vad Italien behöver minst av allt är nyval.

Berlusconis ansvarslöshet kan i nuläget bara mäta sig med republikanerna i det amerikanska representanthuset som av ideologiska skäl stänger ner den amerikanska staten.

Italien befinner sig mitt uppe i en smärtsam process där ekonomin måste reformeras. Alla tecken på att detta reformarbete avbryts eller paralyseras tolkas av marknaden som att Italien är på väg utför igen. Då stiger de räntor landet tvingas betala på sina lån. Om räntorna går över en viss nivå klarar landet inte av att betala och behöver i så fall krishjälp från övriga EU precis som Grekland, Portugal, Irland och Spanien tidigare fått.

Problemet är att Italien är EU:s tredje största ekonomi. Det finns inga tillräckligt stora buffertar inom EU för att rädda en så stor ekonomi.

Nu hoppas premiärminister Enrico Letta att tillräckligt många av Berlusconis egna parlamentariker ska sätta landets främsta före Berlusconis. Han tänker hålla en förtroendeomröstning troligen på onsdag. Får han tillräckligt stöd där tänker Letta fortsätta regera trots Berlusconis sabotage. Förlorar han är risken för nyval överhängande.

För Berlusconi fortsätter problemen oavsett. Skattedomen är bara den första av flera. Han riskerar ännu längres straff för att ha haft sex med en minderårig och för att ha försökt påverka rättvisan.

Frågan är om den ärrade veteranen börjar närma sig vägs ände. En indikation får vi under förtroendeomröstningen. Hur många av Berlusconis parlamentariker röstar då emot honom och för regeringen?

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB