Jan Eliasson avslöjar FN:s Syrienstrategi
av
DAVOS. Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare gör sitt första toppmöte i Davos och beskriver upplevelsen så här.
– Ett stor test av simultankapaciteten och att komma ihåg namn. En marknadsplats för internationell politik och ekonomi.
För att undvika att bli totalt övermättad har Eliasson ägnat sig åt enbart två frågor i Davos. Syrien och klimathotet.
Han har träffat aktörer som är med på toppmötet. John Kerry, Irans utrikesminister Zarif och Kofi Annan för att nämna några.
– Vår strategi nu är att få till lokala eld upphöravtal och humanitära korridorer i krigets Syrien. Att i nuläget få till en allomfattande vapenvila är inte realistiskt.
Hur stor chans har den strategin att lyckas?
– Jag vågar inte vara alltför optimistisk. Parterna står väldigt långt ifrån varandra. Men det känns oerhört tillfredställande att de äntligen sitter ner och förhandlar tillsammans. Diplomati är det enda som kan lösa krisen.
Eliasson plockar fram en liten grå och tunn bok ur kavajfickan och slår upp kapitel sex paragraf 33 som handlar om att alla konflikter i första hand ska lösas med fredliga medel.
– Jag bär alltid FN-stadgan med mig för att påminna mig själv och andra om de grundläggande principer som gäller för all konfliktlösning. Det är en fantastisk bok.
Klimatfrågan ser han som en ödesfråga som han diskuterat med bland andra Al Gore här i Davos.
– Vi behöver en fred med naturen. Tyvärr finns det ingen naturlig förhandlingspart. Träden kan ju inte tala. Kanske är det därför arbetet går så trögt.
Finansminister Anders Borg kommer förbi och hälsar. Han frågar Eliasson om Syrienförhandlingarna innan Borg blir avbruten av den brittiske riksbankschefen. Sådär är det i Davos.
Jag frågar Eliasson om han kan tänka sig att bli utrikesminister igen om det blir regeringsskifte efter valet. Han skrattar och svarar som den diplomat han är.
– Jag är fullt upptagen i FN där jag har ett oerhört stimulerande och krävande arbete.
Inte ett nej men inte heller ett ja. Alla dörrar öppna.
Eliasson säger att han i grunden är en optimist. En optimist som oroar sig hela tiden. Just nu oroar han sig särskilt för den religiösa och etniska polarisering som pågår på många platser i världen.
Senast i Centralafrikanska Republiken där muslimer och kristna börjat slakta varandra efter att ha levt i fred i många år. Och i södra Sudan där två folkgrupper dödar varandra.
– Världen måste lära sig att gripa in i de här konflikterna så fort man ser de första allvarliga brotten mot mänskliga rättigheter, säger Eliasson. Innan de har utvecklats till väpnade konflikter. Då finns en chans att stoppa dem i tid.
Efter Davos bär det till Stockholm några dagar innan Eliasson besöker Etiopien.
Han må vara 73 år men några planer på att sluta jobba har han inte.