Startsida / Inlägg

Corazza Bildts attack på Cameron

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
Här ställer Corazza Bildt David Cameron mot väggen med en fråga om fri rörlighet.
Här ställer Corazza Bildt David Cameron mot väggen med en fråga om fri rörlighet.

DAVOS. I 20 minuter sjöng David Cameron globaliseringens lov.

Sedan tröttnade Corazza Bildt som satt i publiken och frågade Camreon rakt ut.

– Hur kan du stå här och prata dig varm för globalisering och samtidigt försöka hindra den fria rörligheten?

Då hade EU-parlamentarikern Bildt viftat energiskt med armarna när det vars dags för Cameron att svara på frågor från golvet. Hon fick den första och gick direkt på knock.

Förutom Camerons försök att stoppa invandring från Bulgarien och Rumänien klagade hon också över att Storbritannien inte agerar konstruktiv i EU-parlamentet.

Cameron såg först lite ställd ut men snickrade snabbt ihop ett svar.

– Rätten att röra sig fritt i Europa är en rätt att röra sig för att arbeta, inte för att utnyttja andra länders sociala bidrag. Därför tänker jag inte be om ursäkt för att vi skärper reglerna.

Han redogjorde för vad som hänt 2004 när en rad nya länder kom med i EU. 1,5 miljoner av dem reste till Storbritannien för att söka jobb.

– Finns det någon som tror att det var tanken när man införde reglerna om fri rörlighet? undrade han retoriskt.

Brittiske premiärministern fortsatte med att kräva nya övergångsregler när nya länder kommer med i EU i framtiden. Hur lång karens som ska gälla innan de nya medborgarna får åtnjuta fri rörlighet ska vara avhängigt av hur deras BNP ser ut. Om det är stor skillnad mellan det nya landets BNP och majoriteten av EU-ländernas så måste övergångstiden bli längre.

– Ju större skillnaden i BNP desto större blir folkomflyttningen, sa Cameron och menade att reglering av detta var ”gammal hederlig och förnuftig konservativ politik”.

Fattiga får med andra ord finna sig i att vänta längre med att få röra sig fritt inom unionen.

Han hävdade också att Storbritannien genom sitt arbete i EU-parlamentet fått EU-kommission att för första gången gå med på att ta bort regleringar istället för att bara införa nya hela tiden. Ett svar som drog ner skratt från publiken.

Corazza Bildt skrattade inte. När jag frågar henne efteråt tycker hon inte att Cameron svarat på hennes fråga. Hon hade inte planerat den men blev upprörd när hon hörde hans tal. Efteråt kommer många fram till henne och gratulerar till att hon vågade utmana Cameron.

– Han blandar ihop två helt olika saker. Han säger helt emot sig själv. Han kan inte å ena sidan prata sig varm för hur vi alla måste öppna oss för globaliseringen och sedan stoppa den fria rörlighet som är en förutsättning för den.

När Cameron deltog på World Economic Forum förra året lyckades han skapa en stor kontrovers genom att dagen innan hota med brittiskt utträde ur EU om inte Storbritannien fick igenom reformer. Inför årets möte har han utan att konsultera de övriga länderna helt omtolkat en av de mest grundläggande reglerna i EU-fördraget, den om fri rörlighet.

Han är sannerligen inte rädd för att sticka ut hakan. Han är lite av EU:s ”bad boy” som säger obekväma sanningar och verkar trivas väldigt bra i den rollen.

Hela hans kroppsspråk stående bredbent på scenen uttrycker en orädd och nästan stöddig attityd. Av alla ledare i Davos är han den ende som helt på egen hand vågar ta spontana frågor från publiken.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB