Startsida / Inlägg

Skurken som kom in från kylan

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 

Irans president Hassan Rouhani i sitt historiska framträdande i Davos.
Irans president Hassan Rouhani i sitt historiska framträdande i Davos.

DAVOS. Utan överdrift tycker jag man kan tala om ett historiskt ögonblick.

Irans president Hassan Rouhani möttes av långa och varma applåder. Både före och efter sitt framträdande.

Skurken är definitivt på väg in från kylan.

Bara det faktum att Rouhani finns på plats vid toppmötet i Davos och framträdde på stora scenen visar hans ambition att bryta över 30 år av internationell isolering. Att han dessutom la an stora charmoffensiven genom att bjuda in alla i salen att resa till Iran och till och med kostade på sig några leenden gjorde inte saken sämre.

Många blev säkert också positivt överraskade över vad han hade att säga.
Minst två gånger förnekade hans bestämt och kategoriskt att Iran har några planer på att skaffa sig kärnvapen.

– Starkt och klart vill jag deklarera att kärnvapen inte har någon plats i vår säkerhetspolitik. Vi kommer aldrig att skaffa kärnvapen.

Ett avtal har precis trätt i kraft mellan Iran och säkerhetsrådets fem medlemmar där Iran inom ett halvår ska bevisa att man inte har några kärnvapenambitioner. Ett stort genombrott som varit omöjligt under hans företrädare Mahmoud Ahmadinejad.

Men Rouhani visade att han har större ambitioner än så. Iförd traditionell klädsel med en lång svart rock och en vit ”turban” på huvudet slog han fast att Iran inom 30 år ska vara en av världens tio största ekonomier. Ingen liten ambition med tanke på att Iran i dag lider svårt under hårda internationella sanktioner som kraftigt inskränker deras möjlighet att importera och exportera varor.

Som statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte det efter att ha hört Rouhanis mål.

– Den ambitionen innebär vida implikationer för utvecklingen i Iran. Sen återstår det att bevisa.

Reinfeldt är inte ensam om att ha invändningar. Israel premiärminister Benjamin Netanyahu som framträdde på samma scen som Rouhani några timmar senare menade att det var lätt att komma med en massa fina ord.

– Vi måste döma Irans regim på sina handlingar. De skickar republikanska gardet och hizbollah att slåss i Syrien och bara häromdagen lät de avrätta en grupp av sina egna medborgare.

Invändningar finns och är högst relevanta men det kändes ändå som Rouhani tände ett hopp i Davos om att Iran åter vill bli ett modernt och normalt land även om det inte finns några tecken på att prästdiktaturen är på väg att falla.

Irans president talade mycket om sitt lands vilja att samarbeta med omvärlden i en rad olika frågor från klimatförändringarna till handel. Att följa internationella avtal.

– Inget land kan ensamt lösa sina problem. Finanskrisen visar att vi alla sitter i samma båt.

Anmärkningsvärda ord för att komma från Irans president.

Rouhani lovade att Iran kan samarbeta med alla länder. När han fick frågan om han verkligen menade ALLA länder (det vill säga även Israel) svarade Rouhani ”alla länder som Iran erkänt”. Ytterligare pressad uteslöt han åtminstone inte relationer med Israel. Även det anmärkningsvärt av en ledare från ett land som normalt inte försitter ett tillfälle att fördöma den judiska staten.

Det är inte mer än drygt tio år sedan som USA dåvarande president George W Bush pekade ut Iran som en skurkstat. Genom att komma till Davos och låta sig bli utfrågad visade Rouhani att han vill bryta med det gamla västfientliga Iran. Och genom att bjuda in honom till World Economic Forum visade omvärlden att man är beredd att släppa in honom från kylan.

Han är inte den ende. På fredag kommer Burmas ledare U Thein Sein och ska prata om tillväxten i Asien. Representant för en stat som fram till för något år sedan av omvärlden betraktades som en nästan lika stor paria som Iran.
Efter att ha släppt fredpristagaren Aung San Suu Kyi, övriga politiska fångar och utlovat demokrati är alla plötsligt välvilliga och intresserade av att investera i landet.

Se där en skurk till som kommit in från kylan.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB