Startsida / Inlägg

Fejkade bilköer hotar fälla presidentkandidat

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Om det inte vore för en sak så skulle skandalen med guvernörens medarbetare som medvetet skapade trafikkaos i New Jersey vara en lustifikation utanför delstaten.

Den detaljen är att skandalen kan sätta krokben för Chris Christies chanser att bli republikanernas presidentkandidat 2016.

Christie genomgick i går vad många beskriver som en personlighetsförändring i sin iver att försöka övertyga allmänheten om hur upprörd och ledsen han är över sina nära medarbetares beteende.

Den normalt aggressive och tuffe politikern försökte framstå som förkrossad och ödmjuk.

Han berättade hur han legat sömnlös på nätterna och hur han haft långa samtal på kvällarna med sin fru om det som hänt.

Under 90 minuter svarade han på journalisternas frågor.

Allt i ett försök att desarmera den politiska sprängkraften i skandalen som helt och hållet skapades av hans egen stab.

Några av Christies nära medarbetare blev upprörda när den demokratiske borgmästaren i Fort Lee i New Jersey vägrade att uttala sitt stöd för Christie i guvernörsvalet 2012. Vilket kan tyckas en smula underligt eftersom Christie är republikan. Men guvernören är så populär i sin delstat att även många politiker hos demokraterna tycker att han är rätt man att styra delstaten.

Christies rådgivare Bridget Anne Kelly beslöt att hämnas på borgmästaren trots att Christie vann valet med en förkrossande majoritet. I ett e-mejl till en annan av guvernörens nära medarbetare skrev hon ”Dags för lite trafikproblem i Fort Lee”.

David Wildtsein, Christies biträdande stabschef och en personlig vän svarade:

”Jag förstår”.

Några veckor senare lät han stänga av två av tre filer som förbinder Fort Lee med på George Washington bron över till New York. Följden blev fyra dagar av timslånga bilköer för bilförare som skulle ta sig till och från Fort Lee. Allt iscensatt med ett enda syfte. Att ställa till problem för Christies politiske motståndare.

Redan före jul dök anklagelser upp om att bilköerna skapats medvetet. Då gick Christie ut väldigt aggressivt och förnekade att hans medarbetare var inblandade.

Efter att medarbetarnas e-mejlväxling offentliggjorts i onsdags hävdar han att de ljög honom rakt upp i ansiktet. Att han själv inget visste. Han verkade mer arg över lögnerna än över de skapade bilköerna.

För att bevisa hur allvarligt han ser på det inträffade har inte bara rådgivaren som tog initiativet till de konstruerade trafikproblemen fått sparken utan även Bill Stepien, Christies närmaste, äldste och mest lojale rådgivare. Den person som var självskriven att hålla i hans presidentvalskampanj. Wildstein lämnade frivilligt sin post.

Att Stepien försvinner är ett svårt avbräck för Christie. Men uppenbarligen känner guvernören att om han inte rensar rejält i garderoben så riskerar han att missa tåget till Vita huset. Vilket egentligen är det enda skälet till att denna lokala fråga fått så mycket nationell uppmärksamhet.

Amerikanska kommentatorer verkar eniga om att Christie hittills skött skandalen bra men att det slutgiltiga utfallet fortfarande är oklart. Utredningar ska göras. Vart de tar vägen vet man aldrig.

Skulle uppgifter komma fram som tyder på att Christie på något sätt uppmuntrat eller godkänt de konstgjorda trafikköerna så är hans vidare politiska karriär skjuten i sank.

Republikanerna har all anledning att oroa sig. Christie har fram tills skandalen briserade betraktats som önskekandidaten bland dem som antas vara villiga att ställa upp i valet om drygt två år. Fördelen med Christie är att han inte skrämmer bort demokratiska väljare. Han tillhör inte tokhögern inom partiet men är tillräckligt konservativ för att ändå appellera till den genomsnittlige republikanen.

Demokraterna som ser chansen att eliminera en farlig motståndare redan innan presidentvalskampanjen inlett var inte sena med att försöka förstärka bilden som redan existerar av Christie som en buffel.