Startsida / Inlägg

Sex val men ingen demokrati

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

När egyptierna i dag ska säga ja eller nej till en ny författning är det inte mot valresultatet som allas blickar är riktade.

Valdeltagandet avgör hur omröstningen kommer att tolkas.

Att det blir ett ja till den nya grundlagen är självklart eftersom muslimska brödraskapet uppmanat sina anhängare att bojkotta valet.

Valet har därmed i praktiken blivit en folkomröstning om den nya militärregimen och den kupp som man genomförde mot president Mursi i somras. Nu sitter Mursi i fängelse i väntan på rättegång och militären styr åter Egypten.

Ett högt valdeltagande kommer att tolkas som att befolkningen accepterat militärens maktövertagande och stödjer regimens starke man, general Sisi.
Ett dåligt valdeltagande kommer av Mursis anhängare att ses som en folkets protest mot militären.

Om man bara gick efter antalet val skulle Egypten ha slagit världsrekord i demokrati. Inte ens tre år har gått sedan diktatorn Hosni Mubarak störtades och redan har man hållit sex val.

Men så enkelt är det inte.

Redan för ett drygt år sedan röstade Egypten om en ny författning. Den skrevs av en grupp som dominerades av islamister. 64 procent av väljarna sa ja men bara var tredje egyptier gick och röstade.

När militären störtade Mursi avskaffades den grundlagen. Militären har övervakat tillkomsten av den nya. Den gamla betonade religionens roll i politiken. Den nya ger militären en stark roll. Militären får själva utse försvarsminister och har rätt att ställa civila inför militärtribunal. Försvarsbudgeten förblir hemlig.

Så istället för att försöka nå en så bred enighet som möjligt mellan landets olika intressegrupper har både muslimska brödraskapet och militären använt författningen som ett sätt att försöka stärka sin egen ställning i samhället och försvaga sin motståndare så mycket som möjligt.

Dessutom har militären inför parlaments- och presidentvalen senare i år förbjudit det muslimska brödraskapet och klassat partiet som en terroristorganisation. Samma parti som klart vann de första demokratiska valen i Egypten får inte ställa upp.

Inför folkomröstningen i dag och i morgon rapporterar BBC:s utsände hur gatlyktor, annonspelare och stora byggnader är nedlusade av affischer som uppmanar folk att rösta ja.

– Att hitta några nej-affischer är betydligt svårare, skriver han. Folk har arresterats för att de satt upp dem.

Knappast de förutsättningar som krävs för att hålla ett demokratiskt val.
Egypten har hållit sex val men har inte kommit många steg närmare demokrati. Snarare tvärtom. Situationen idag påminner väldigt mycket om hur det var under Hosni Mubarak.

Resultatet av de första fria valen var att islamisterna tog makten och missbrukade den för sina syften. Nu gör militären samma sak.

Att förvänta sig att ett land efter årtionden av envåldshärskare plötsligt ska bli en västerländsk demokrati är inte realistiskt. Men Egypten går åt fel håll.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB