Startsida / Inlägg

I väntan på Matt Damon

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
Damon kommer

DAVOS. Vi har sett Matt Damon i avancerade karateslagsmål och i våldsamma biljakter.

Möt nu Matt Damon, vattenambassadören.

Vi journalister har blivit tillsagda att vara på Hilton Hotel senast 19.30.

– Matt Damon kommer prick, håller sitt tal och sedan är han borta, säger tjejen bakom pressdisken.

Så givetvis går jag tidigare från en annan pressträff för att hörsamma denna uppmaning.

När jag glider in 19.15 är lokalen i det närmaste tom. Personalen har inte ens hunnit plocka fram dryck och tilltugg för denna pressmottagning som ska markera starten på årets World Economic Forum i den exklusiva schweiziska alporten Davos.

En halvtimme senare syns fortfarande inte skymten av Damon.
Alla har blivit tillsagda att inte ta med några kameror. Det är bara nyhetsbyrån AP och en schweizisk tv-kanal som får filma och som riggat upp sina kameror fem meter från talarstolen där Hollywoodskådespelaren redan skulle ha varit.

Det är påfallande många unga kvinnor i lokalen. Någon har fått tag på lösenordet till hotellets wifi. Informationen sprids snabbt. Garanterat för att ett antal av de närvarande journalister snabbt vill kunna göra statusuppdateringar på Facebook.

Nu börjar serveringspersonal gå runt med brickor med tilltugg. Allt från quiche lorraine-pajer i miniformat till skedar med lax tartar.

19.53 tänds plötsligt några tv-lampor. Människor samlas runt ingången till lokalen. Någon minut senare kliver en blyg ung man försiktigt genom folkhopen. Alla plockar fram sina mobiler och tar bilder. Inklusive undertecknad.

Medan han presenterar Damon skojar presschefen för World Economic Forum, Adrian Monck, om att det brukar komma så få på pressmottagningen att han i år beslöt att bjuda in några mer intressanta människor.

Det verkar ha funkat. Journalisterna trängs nu i en bred halvcirkel runt Matt Damon som är klädd i svart skjorta och gråblå kostym. Därtill vad som förmodligen är ett par väldigt dyra glasögonbågar fast de ser väldigt alldagliga ut.

Han fyrar av ett brett leende.

Där någonstans förvandlas skådisen Matt Damon till världsförbättraren Matt Damon.

Han berättar hur han för åtta år sedan började bli engagerad i frågan om rent vatten i fattiga länder efter att ha rest en hel del i tredje världen.

– Det faktum att fattiga människor inte hade tillgång till vare sig toaletter eller rent dricksvatten chockade mig, berättar han.

Han startade en stiftelse som började borra brunnar i fattiga länder men rätt snart kom han på att det inte räckte. Tillsammans med Gary White, som inte kommer från Hollywood, startade han water.org. En organisation som hjälper fattiga att ta små microlån för att installera vatten och toaletter i sina hem.

Matt Damon räknar upp en rad hemsk statistik om vad dåligt vatten ställer till med.

– Varje dag dör 4 000 barn för att de inte har tillgång till rent vatten. Det är ett barn var 20:e sekund. Som dör av diarreér och andra problem som vi lärde oss hantera i den industrialiserade världen för hundra år sedan. De dör helt i onödan.
Mer än en tredjedel av världens befolkning saknar rent dricksvatten.
Matt Damon är i Davos för att försöka öppna ögonen på världens rika och mäktiga för att de måste göra mer för att lösa denna för mänskligheten grundläggande fråga. Det behövs mer kapital för att låna ut till de fattiga som behöver toaletter och vatten.

– Nästan allt annat bistånd är sexigare, säger Damon. Svält, hiv, hälsovård. När vi lägger ut en video på Youtube får den kanske fyra träffar och då är två av dem Gary och jag.

Lokalen bubblar av skratt.

När det är dags för frågor så handlar föga förvånande rätt många om Matt Damons person. En schweizisk journalist undrar om Damon tänker passa på att åka skidor när han är i Davos.

Damon gör en gest mot axeln.

– Det kanske inte syns men jag bröt nyckelbenet för några veckor sedan så någon skidåkning lär det inte bli. Dessutom skulle jag ligga rätt risigt till om jag lämnade min fru ensam hemma med fyra barn för att åka till Schweiz och åka skidor.

De mer seriösa och invecklade frågorna lämnar Damon över till Gary White att svara på.

Sen är det dags för en exklusiv intervju för schweizisk tv. Två livvakter med snäckor i örat blockerar vägen. Ingen av dem ser särskilt biffig ut.

Men ingen verkar vilja testa ifall de har Jason Bourne-trick i rockärmen.

Matt Damon komt
 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Nils Höglander, Frida Englin Danielsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB