Startsida / Inlägg

Frågetecken för Israels fredvilja

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hur intresserat är egentligen Israel av ett fredsavtal med palestinierna?

Frågan är högst relevant efter den israeliske försvarsministern kommentar om att han hoppas att John Kerry avslutar sina försök att mäkla fred och lägger energin på något annat.

Försvarsminister Moshe Yaalon har visserligen bett om ursäkt för de kommentarer han fällde vid privata samtal i Israel och USA, men som nu läckt ut, så den diplomatiska skadan är åtminstone delvis reparerad.

Men Yaalons uttalanden ger en inblick i vad Israel egentligen tycker om de fredssamtal som pågått mellan parterna i USA sedan i somras.

Försvarsministern tycket att Kerry är ”obegripligt besatt” av att försöka ordna fred mellan Israel och palestinierna.

– Det enda som kan rädda oss är om John Kerry får Nobelpriset och låter oss vara i fred, är Yaalon citerad att ha yttrat.

Ett sarkastiskt sätt att påstå att Kerry mest är intresserad att ett fredsavtal för egen vinnings skull. För att bli ihågkommen som den som skapade historia.

Kerry har sedan i mars förra året gjort tio resor till Israel och de palestinska områdena i ett försök att hitta lösningar på de svåraste stötestenarna, frågan om Jerusalems framtid, bosättningarna och hemvändande palestinier. Han hoppas att inom de närmaste halvåret kunna lägga fram en fredsplan som båda sidor kan enas om.

Något som bryskt avfärdas av den israeliske försvarsministern.

– Planen Kerry presenterat för oss är inte ens värd pappret den är skriven på, tycker Yaalon enligt den israeliska tidningen Yediot Ahronot som publicerat hans kommentarer.

Av hans uttalanden är det svårt att dra någon annan slutsats än att Israel inte har något större intresse av att det verkligen blir ett fredsavtal. Man deltar i förhandlingarna därför att landets främsta allierade USA begärt det men i själva verket har man ingen tanke på att göra de svåra eftergifter som krävs för att ett fredsavtal ska bli möjligt.

Fredsförhandlingarna förs i hemlighet utanför Washington för att inte läckor ska störa samtalen. Det enda konkreta som hittills kommit ut är att Israel i några omgångar släppt palestinska fångar som sitter i israeliska fängelser.

Denna positiva gest har dock följts av rejäla örfilar riktade mot tanken på en separat palestinsk stat. Efter varje omgång fångar som släppts har Israel offentliggjort planer på att bygga ytterligare bosättningar på Västbanken trots att de bosättningar som redan finns utgör ett stort hinder för fred.

Ett beteende som får en naturlig förklaring när man hör vad landets försvarsminister egentligen tycker om fredsansträngningarna. Om Israel vill sabotera samtalen är ett utökat byggande av bosättningar ett utmärkt sätt att uppnå det målet.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har distanserat sig från Yaalons kommentarer men utan att fördöma dem. Det ger lätt intrycket att Netanyahu ser saken på samma sätt som Yaalon men inte vill säga det offentligt.

En annan möjlig förklaring är att försvarsministerns uttalanden är en del av förhandlingsspelet. Ett sätt att utverka ytterligare eftergifter från USA och palestinierna. Att det är Yaalon som fått uppdraget att spela ”bad cop”.

Fortsättning lär följa.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB