Startsida / Inlägg

Reinfeldt och Cameron på kollissionskurs

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Statsminister Fredrik Reinfeldt och premiärminister David Cameron brukar vara kompisar.

Men när det träffas här i Davos kommer det att hetta till.

De står på helt olika sidor när det gäller rätten för människor att röra sig fritt inom EU. Reinfeldt tycker Cameron uppträder som en igelkott.

– Jag tror det är ett misstag, säger statsministern.

Cameron vill begränsa invandringen av EU-medborgare från Bulgarien och Rumänien. Han är rädd att de nu när de kan resa fritt inom hela EU ska strömma in i tiotusental och ta jobben från britterna. Att den fria rörligheten är en av hörnstenarna i EU-bygget som Storbritannien godkänt verkar inte bekymra honom.

Jag frågar Reinfeldt om han inte tycker det är olyckligt att en så framträdande ledare inom EU ifrågasätter den fria rörligheten. Svaret är som vanligt inte särskilt rakt på sak men det är inte svårt att läsa in kritiken mot Cameron.

– Han är på intet sätt ensam i dagens Europa. Väldigt många europeiska politiker ifrågasätter fri rörlighet. Det är säkert en prägel av många års utdragen finanskris. Vi tänker som en igelkott, vi ska skydda oss mot det som kommer utifrån. Jag tror det är ett misstag. Det är inte så Europa har växt sig starkt. Jag är övertygad om att man kan visa att även för brittiska ekonomin är det positivt att människor kommer från andra delar av världen och arbetar i Storbritannien.

Hur ska du försöka övertyga Cameron att han har fel?

– Sverige är ett land som inte valde att införa övergångsregler för medborgare som kommer från Rumänien och Bulgarien. Vi har inte de negativa erfarenheter som används som påståenden i brittisk debatt. Tvärtom kan vi entydigt se att migration i alla delar inom Europa sker hos människor som befinner sig mitt i livet och som vill arbeta. Vår erfarenhet är mycket mer positiv. Europa kan inte bygga framtida tillväxt på kraftig befolkningstillväxt som Asien och Afrika. Vi måste se till att då människor kommer och vill arbeta så bör öppenhet vara svaret istället för att misstänkliggöra rörlighet.

Något möte med Cameron har han inte inbokat. Men de två brukar alltid träffas i Davos. Förra året tog de en öl tillsammans.

– Det brukar bli oplanerat och spontant, säger Reinfeldt.

Statsministern deltar på den svenska pressträffen på ett av hotellen i det som normalt är en exklusiv skidort. Utanför fönstret klättrar de snöklädda branta bergen upp mot himlen.

Han har kommit hit främst för att göra reklam för Sverige.

– Väldigt många människor är här som kan ha påverkan på hur ekonomin utvecklas. Det är viktigt att presentera var Sverige befinner sig. Visa att Sverige är ett attraktivt land för investeringar.

Är det här ett välkommet avbrott i valrörelsen hemma?

– Jag för samma resonemang här som hemma. Hur ska vi skapa fler jobb när många andra länder måste göra neddragningar? Jag försvarar och bejakar vår arbetskraftinvandringsreform som ifrågasätts av många.

Presschefen Roberta Alenius rör vid min arm som ett tecken på att intervjun är över. Jag hinner ställa en sista fråga.

Tänker du åka till OS-invigningen i Sotji eller närvara vid OS?

– Nej, det kommer jag inte.

SVT tar med sig Reinfeldt för en intervju ute i solskenet. Sedan drar statsministern iväg till olika seminarier inne på kongresscentret.
Ska bli intressant att höra hur mötet med Cameron avlöpte.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB