Startsida / Inlägg

Nya hotet mot Merkel

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Interna partibråk och hämndbegär efter en barnporrskandal hotar Angela Merkels koalition precis när den skulle börja jobba på allvar.

Merkel har redan tvingat en av sina egna att avgå för att rädda regeringen.
I dag sitter Merkel i krismöte med systerpartiet från Bayern, CDU och socialdemokraterna för att försöka förhindra en att den under flera månader mödosamt ihopknåpade koalitionsregeringen ska kollapsa.

Grundstoryn är denna:

En av socialdemokraternas tyngsta påläggskalvar Sebastian Edathy misstänktes av polisen för barnporrbrott. Misstankarna var inte offentliga. För att undvika att riksdagsledamoten Edathys skulle få en ministerpost i Merkels nya koalitionsregering informerade dåvarande inrikesministern och CSU-politikern Hans-Peter Friedrich socialdemokraterna om de ännu inte officiella misstankarna.

Han säger att han gjorde det i ett utslag av kollegialitet för att inte skapa problem längre fram för koalitionen om misstankarna blev offentliga.

Men när polisen slog till mot Edathy och beslagtog hans dator var några hårddiskar redan förstörda. Det ledde till misstankar om att han blivit förvarnad.

Även om ingen misstänkte Friedrich för att ha tipsat Edathy restes frågan om det verkligen var ok att Friedrich handskades med konfidentiell information på det här sättet. Särskilt som socialdemokrater ”tjallade” och sa att det var från Friedrich de i förtroende fått informationen.

Förbundskansler Merkel såg de politiska fallgroparna och fattade ett snabbt beslut. Hon ringde Hans-Peter Friedrich som satt i bilen på väg till sitt hem i Bayern. Merkel besked var enligt tyska tidningar tydligt. Friedrich, nu jordbruksminister, måste omedelbart vända bilen och återvända till Berlin och meddela sin avgång.

Friedrich tyckte inte han gjort något fel men säger att pressen på honom att avgå var så hård att han inte kunde stå emot trycket.

Trots att det handlade om en tung minister från systerpartiet CSU, hennes viktigaste partner, tvekade inte Merkel att ta i med hårdhandskarna. Hon var rädd för att socialdemokraternas ledare och hennes ekonomiminister Sigmar Gabriel annars kunde bli indragen i skandalen. I så fall kan hennes koalition spricka. Gabriel är hennes främste förhandlingspartner hos sossarna.

Men CSU-ledaren Horst Seehofer är rasande över att hans minister offrades för att rädda socialdemokraterna.

En socialdemokratisk parlamentsledamot misstänks för barnporrbrott men det är en kristdemokratisk ministers huvud som rullar. Seehofer vill se även socialdemokratiska huvuden rulla. Det minsta Seehofer kräver är en ursäkt från socialdemokraterna.

Merkel har ännu inte offentligt kommenterat affären vilket ses som ett tecken på att hon tycker sig ha kontroll på läget. Men händelseutvecklingen har skapat ett spänt läge i koalitionen.

Det krävdes i höstas flera månader av förhandlingar få att få till en uppgörelse med socialdemokraterna. Även om Merkel är oerhört populär som person fick hennes kristdemokrater inte tillräckligt med röster i valet i höstas för att regera på egen hand.

Det vore ett svårt bakslag för hennes om koalitionen skulle spricka.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB