Startsida / Inlägg

Vill förbjuda sociala medier

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

I skuggan av Putin löper en annan europeisk ledare amok.

Turkiets president Tayyip Erdogan blir mer auktoritär för varje vecka som går. Nu vill han förbjuda sociala medier på nätet.

Det senaste veckorna och månaderna har visat upp en helt ny bild av Erdogan.

Istället för den progressive reformatorn som för sitt land närmare Europa framträder Erdogan alltmer som en light-version av Vladimir Putin.

Båda är demokratiskt valda men har använt sin makt för att för sina länder i alltmer auktoritär riktning.

Erdogans senaste utspel är hot om att förbjuda sajter som Youtube och Facebook. Han var oerhört irriterad över sociala medier redan i somras när striden om Geziparken i Istanbul pågick som bäst. Träden skulle fällas och ersättas av en moské och shoppingcenter. Befolkningen protesterade och möttes av tårgast och batong.

Den här gången är Erdogan upprörd över att en massa information spridits på sociala medier i den korruptionsskandal som skakar regeringen. Tre ministrar har redan avgått.

Bland annat har ett telefonsamtal mellan Erdogan och hans son offentliggjorts där de verkar prata om att gömma undan stora summor pengar.

Erdogan har redan svarat på korruptionsanklagelserna genom att avskeda och omplacera hundratals höga polisbefäl och tjänstemän inom åklagarväsendet i ett försök att straffa dem som initierat utredningen.

Men han verkar inte nöja sig med det. I en intervju med en privat turkisk tv-kanal säger Erdogan att sociala medier kommer att blockeras efter lokalvalen den 30 mars. I augusti kallade han social medier ”samhällets värsta plåga”.

När han kom till makten 2002 sågs Erdogan av många som en progressiv kraft som skulle modernisera Turkiet och genomföra många av de reformer som EU krävde för att inleda förhandlingar om ett medlemskap. Det har gått lite i vågor men fram till för ett till för något år sedan var bilden av Erdogan i Europa övervägande positiv.

Sedan i somras har den bilden nästan raserats fullständigt. Erdogan framstår som alltmer nyckfull och auktoritär. Han stärker kontrollen över rättväsende och medier. Turkiet är det land i världen som håller flest journalister fängslade.

Efter att i många år långsamt ha rört sig i demokratisk riktning är Turkiet på väg att falla tillbaka. En utveckling som i praktiken gör att EU kommer att slänga igen dörren i ansiktet på Erdogan. Det finns redan ett stort motstånd hos länder som Frankrike och det lär växa även hos andra.

Normalt hade Erdogan senaste utspel fått stor uppmärksamhet internationellt. Nu riskerar det att drunkna i oron över utvecklingen i Ukraina och Rysslands planer på att ta över Krim.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB