Startsida / Inlägg

Demokrati utan framtid i militärkuppernas land

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

När militären inför undantagstillstånd och regeringen har avsatts är det en kupp i allt utom till namnet.

Risken att det går utför för landet är större än chansen att demokratin gör comeback.

Thailand är ett sorgligt exempel på hur ett land faller sönder inifrån på grund av brist på demokratisk mognad. En process som pågått ända sedan militären genomförde sin förra kupp 2006.

Landets elit och medelklass vill helt enkelt inte acceptera att det är den fattiga majoriteten på landsbygden som hela tiden kan välja vem som ska styra landet.

Thailändarnas demokratiska mognad påminner om den som rådde i USA för över 200 år sedan när elektorssystemet infördes i presidentvalet. Att elektorer skulle utse presidenten var en säkerhetsåtgärd i fall den outbildade massan röstade ”fel”.

Samma inställning har de grupper i Thailand som var vana att bestämma innan landet höll sina första demokratiska val för snart 15 år sedan.

De är trötta på att bönder på landsbygden i kraft av att de är fler indirekt ska kunna utse de som styr. Framförallt är de trötta på att förre premiärministern Thaksin Shinawatra och hans familj styr landet.
Eliten skyr inga medel för att bli av med klanen Shinawatra.

Nyligen avsattes Yingluck Shinawatra av Thailands författningsdomstol för att ha tvångsförflyttat en medarbetare. Ett domslut som för alla utomstående framstår som politiskt motiverat snarare än som en rimlig bestraffning för en eventuell överträdelse.

Brodern Thaksin lever i exil i Dubai. Undantagstillståndet innebär att Thaksin inte längre kan använda sina satellitkanaler för att få ut sitt budskap till befolkningen.

Eliten har kungen, etablissemanget, domstolarna och stora delar av militären på sin sidan.
De vill att landet ska styras av ett upplyst råd av kloka och respekterade thailändare som inte utses av folket.

Man vill med andra ord avskaffa demokratin.

Familjen Thaksin har vunnit landsbygdsbefolkningens hjärtan genom en rad populistiska beslut, bland annat genom att subventionera priset som landets risbönder får för sin gröda. Bönder tänker inte stillatigande se hur eliten försöker skuffa bort dem från köttgrytorna.

Senaste veckorna har busslast efter busslast med bönder klädda i röda t-shirts intagit Bangkoks utkanter. Risken för våldsamma konfrontationer mellan den politiska oppositionen, gulskjortorna, som i månader försökt och delvis lyckats lamslå den politiska processen, och rödskjortorna är uppenbar.

Därav militärens undantagstillstånd/kupp.

Val skulle ha hållits i Thailand den 20 juli. De lär inte bli av. Vilket var precis vad oppositionen ville uppnå.

Det politiska bråken kostar Thailand.
Den ekonomiska tillväxten krympte med 2,1 procent under första kvartalet i år.

Förslag har på allvar framfört om att dela landet i ett försök att komma ur krisen. Blir det våldsamheter kommer turisterna att skrämmas bort.

Militärkupper är det traditionella sättet i Thailand att lösa politiska kriser. De har sedan 1932 varit så många att delade meningar råder om antalet. Minst 11 och upp till 20 om man räknar in dem som misslyckats.

Senaste tiden har ryktena om en ny kupp intensifierats. Inte minst har militären själva varnat för att de måste ingripa. När det nu skett i form av en militärkupp ”light” kan det möjligen dämpa risken för våld men knappast bidra till att lösa krisen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elin Wieslander och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB