Startsida / Inlägg

Ingen garanti för att våldet upphör

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Militären har i praktiken gett segern till den ena av de två stridande sidorna i Thailand.

Därför är det inte alls säkert att kuppen kommer att skapa den lugn och ro som är förevändningen för att införa militärdiktatur.

Den gamla makteliten och medelklassen, som lite svepande kallas gulskjortorna har det senaste halvåret gjort allt för att avsätta den folkvalda regeringen under Yingluck Shinawatra som stöd av de fattiga i norra Thailand som kallas rödskjortorna. Detta sedan hon försökte införa en amnesti för sin bror och landets förre premiärminister Thaksin Shinawatra.

Efter månader av demonstrationer med våldsinslag och politiskt rävspel så avsatte författningsdomstolen Shinawatra i början av maj. Nyval planerades.

Men gulskjortorna vill inte ha några nya val eftersom de alltid förlorar. De vill avskaffa demokratin i form av en man en röst och istället låta landets styras av ”en upplyst elit”.

I och med militärens fullständiga maktövertagande har de nästan fått som de vill. Militären kommer förmodligen att utse en civil regering från den traditionella eliten som ska sitta i ett eller två år och fundera på hur man ska kunna neutralisera majoriteten rödskjortor i ett framtida val.

Militären hävdar att man inte valt sida mellan de stridande parterna men det är knappast någon hemlighet att majoriteten av de höga militärbefälen tillhör den traditionella eliten och därför sympatiserar med gulskjortorna. Att de låtit gripa både gul- och rödskjortornas ledare ska ses mest som ett alibi.

Rödskjortorna ser sig själva som förlorarna. Avgörande för Thailand framtid blir hur det kommer att reagera.

Kommer de tusentals bönder från norr som de senaste veckorna rest till huvudstaden Bangkok att snällt åka hem och glömma att de blivit beslutna på valsegern från 2011?

Eller kommer de att trotsa militären och försöka starta ett uppror?

Den som förmodligen avgör det är Thaksin Shinawatra som störtades i en militärkupp 2006 och befinner sig i exil i Dubai. Han har inte gett upp sina maktambitioner och lär inte göra det nu heller.

Jag håller det för osannolikt att den bittra striden mellan de gula och röda plötsligt upphör bara för att militären tagit makten.

I södra Thailand pågår sedan länge en terrorvåg genomförd av muslimska separatister. Det är ingen omöjlighet att rödskjortorna eller utbrytargrupper ur deras led kommer att starta något liknande om militären ger makten till deras motståndare.

Möjligen kommer militärkuppen på kort sikt att skapa ett visst lugn men på lite längre sikt talar ingenting för att en militärdiktatur löser den grundläggande konflikten. Det har ingen av de tidigare tolv lyckade kupperna i Thailand de senaste 80 åren gjort.

Att avskaffa demokrati leder aldrig till någonting positivt.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Mia Carron, Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB