Startsida / Inlägg

Nigeria kan bli nytt Afghanistan

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Nigeria riskerar att utvecklas till ett nytt Afghanistan.

Det krävdes kidnappning av 200 skolflickor för att världen skulle vakna och inse vad som håller på att hända.

I natt beslöt FN:s säkerhetsråd att officiellt stämpla Boko Haram som en terroristgrupp med kopplingar till al-Qaida. Ingen av de 15 medlemmarna röstade emot. Terrorklassificeringen innebär att organisationens eventuella tillgångar i banker världen över kan frysas.

Boko Haram är en islamistisk terrorgrupp som de senaste året trappat upp våldet i Nigeria. Den har mycket gemensamt med talibanerna som en gång styrde Afghanistan och som i ett drygt tio år långt krig, som fortfarande pågår, försöker ta tillbaka makten.

Boko Haram grundades som en religiös rörelse 2002 men har sedan dess utvecklats till en organisation som med terror som vapen försöker etablera en islamistisk stat i Nigeria.

De är minst lika fanatiska som talibanerna. Boko Haram betyder fritt översatt ”Västerländsk utbildning är förbjuden”. Man bekämpar alla former av västerländskt inflytande.

Gruppen vill inrätta en strikt islamistisk stat med sharialagar efter ungefär samma riktlinjer som talibanerna gjorde i Afghanistan 1996. Då piskades kvinnor som haft sex utanför äktenskapet. Tjuvar fick händer och fötter amputerade. Dessutom var det förbjudet att lyssna på musik eller titta på tv.

Precis som i fallet med talibanerna verkar Boko Haram har gott om pengar. Förmodligen kommer en stor del av finansieringen från utlandet. Det kan handla om rika affärsmän i Gulfstaterna som drömmer om att upprätta en ny islamistisk stat och göra om experimentet Afghanistan. Och som tror sig kunna få affärsmässiga fördelar av en ny regering i Nigeria som är rikt på olja och andra naturtillgångar.

Världen har länge ignorerat Boko Haram som från 2009 började ägna sig åt terrordåd. I början attackerade man polisstationer och sköt ihjäl enstaka poliser men med tiden har man trappat upp sin verksamhet till kraftiga bombdåd där målet är så många civila offer som möjligt.

Gruppens medlemmar har utbildats i bombtillverkning av al-Qaidas gren i Nordafrika.

Delar av norra Nigeria är ett område som i praktiken övergetts av centralregeringen. Förra året blev situationen så allvarlig att myndigheterna utlyste undantagstillstånd i tre provinser.

Det har inte stoppat terrorn. Tvärtom.

Men det var först när 200 skolflickor, en hel skola, nyligen kidnappades av Boko Haram som omvärlden vaknade. Förtvivlade föräldrar som ville ha tillbaka sina barn gav plötsligt den annars så anonyma terrorn ett ansikte. Innan det fick gruppens våldsexcesser inte mer än notiser i västerländska medier.

USA ska nu skicka 80 specialtrupper till grannlandet Tchad varifrån man med drönare, obemannade flygplan, från luften ska försöka hitta spår efter flickorna.

I ett större perspektiv handlar det här om mycket mer än försvunna skolflickor.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land. Om Boko Haram lyckas med sitt mål att etablera en islamistisk stat så får det allvarliga följder för stora delar av Afrika. Redan nu är grannländer som Kamerun och Tchad påverkade.

En islamistisk stat i Afrika skulle ge al-Qaidainspirerade terrororganisationer där en fristad från vilken man kan planera terrordåd mot väst och skulle förmodligen dra till sig de islamister som redan opererar i Mali och Somalia.

Lyckligtvis är det långt tills ett sådant scenario blir verklighet. Men det är viktigt att världen vaknar innan det är för sent. Det är inte säkert att Nigerias president Goodluck Jonathan och hans regeringen på egen hand mäktar med att neutralisera Boko Haram.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård, Aleksandra Wojcik och Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB