25 år efter Berlinmurens fall gör kommunisterna comeback
av25 år efter Berlinmurens fall är resterna av DDR:s gamla kommunistparti på väg att ta makten i en av Tysklands delstater.
Något som sänder obehagliga vibrationer från förtrycket från förr och som helt kan kullkasta vem som i framtiden styr Tyskland.
Politiskt står tyska Die Linke långt ifrån Sverigedemokraterna i de flesta frågor men det finns en slående likhet.
Båda är ansedda som paria i sina hemländer av de etablerade partierna.
Stommen i Die Linke utgörs av SED, det statsbärande kommunistpartiet i forna DDR. SED ledde en förtryckarapparat av sällan skådat slag där den fruktade säkerhetspolisen Stasi tvingade medborgarna att till och med rapportera om sina män, fruar och barn.
Efter 40 år av diktatur kastade befolkningen av sig det kommunistiska oket när Berlinmuren föll den 9 november 1989. Vilket sedan ledde till Tysklands enande.
SED insåg att de inte hade en chans att överleva om de inte ömsade skinn. SED blev PDS som 2007 blev Die Linke. Men ett antal av huvudpersonerna i SED 1989 är fortfarande aktiva på höga poster i Die Linke, bland dem Gregor Gysi.
Gysi var den siste partiledaren i SED innan partiet bytte namn. Även om han tillhörde de reformvänliga kommunisterna.
Övriga partier har hela tiden haft uppfattningen att PDS och senare Die Linke står alldeles för nära det som östtyska kommunistpartiet stod för. Det finns dessutom personer i Die Linke som har ett förflutet i Stasi. Därför har man inte valet ha med SED att göra.
Efter förbundsdagsvalet förra året hade socialdemokraterna, SPD, kunnat regera ihop med miljöpartiet och Die Linke. I så fall hade Angela Merkel fått gå som förbundskansler.
Men SPD gjorde redan före valet klart att man inte var beredd att ha något att göra med Die Linke. Utan deras tio procent fanns de inga förutsättningar att bilda en rödgrön regering.
Nu har SPD i delstaten Thüringen gjort helt om. De är beredda att ge sitt stöd till en koalition där delstaten leds av Die Linke. Tillsammans med miljöpartiet får de röd-gröna majoritet och petar bort Merkels kristdemokrater från makten trots att de är överlägset största parti i Thüringen. SPD har tidigare regerat ihop med kristdemokraterna och hade kunnat fortsätta med det men lierar sig nu istället med resterna av Östtysklans gammelkommunister.
Något som väckt starka känslor hos många tyskar som minns förtrycket under DDR-tiden. Nu går de gamla spökena igen i verkliga livet. Det var inget någon kunnat föreställa sig när muren föll och kommunisterna var hatade och avskydda av en övervägande majoritet av befolkningen. Tajmingen med firandet av att ett kvartssekel gått sedan murens fall har gjort det hela extra infekterat.
Men Die Linkes regeringsställning i Thüringen handlar om betydligt mer än bara gamla spöken.
Om förändringen blir ett första steg i en process där partiet normaliseras så kan makten i Tyskland snart se helt annorlunda ut. Redan i dag skulle SPD, De gröna och Die Linke kunna bilda en regering ifall socialdemokraterna drar undan sitt stöd för Merkel. Då skulle istället en socialdemokrat bli förbundskansler.
Hittills har det varit otänkbart men om samarbetet i Thüringen faller väl ut kan situationen ändras.
Detta väcker givetvis nya perspektiv även när det gäller Sverige. Här pågår en process där Sverigedemokraterna alltmer normaliseras som ett vanligt parti. Hur långt blir steget då att regera ihop med SD?
Precis som i det tyska fallet kommer det säkert att först ske i mindre skala i några svenska kommuner som bryter mot sina moderpartiers ”förbud” mot att samarbeta med SD.
Mångas ögon kommer att vara riktade mot Thüringen de närmaste åren.