Startsida / Inlägg

Dödlig befolkningskontroll

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kina har sin enbarnspolitik för att kontrollera befolkningstillväxten.

Indien har sina massteriliseringar. Inte sällan med dödlig utgång.

För några dagar sedan avled 14 kvinnor efter att ha blivit opererade enligt löpande bands-principen.

Båda länderna känner ett förståligt behov av att dämpa sin befolkningstillväxt. Kina har redan 1,3 miljarder invånare. Indien är uppe i 1,2 och beräknas gå om Kina om 15 år.

För medan Kinas förbud för familjer att skaffa mer än ett barn varit framgångsrik i att hålla ner befolkningsexplosionen så har Indiens metod inte fungerat lika bra. Befolkningen har fyrdubblats sedan självständigheten 1947.

I sina desperata försök att få ner födelsetalen genomför den indiska staten regelbundet kampanjer för sterilisering. Läkare skickas ut på landsbygden där de opererar på löpande band.

Hur illa det kan gå visade sig i början av veckan i delstaten Chhattisgarh. Staten hade satt upp en ”steriliseringscamp” dit kvinnor kunde komma för att få proceduren utförd. Under fem timmar opererade en läkare 86 kvinnor. Men något gick väldigt fel. 13 dog och 60 vårdas fortfarande på sjukhus. Tillståndet för 20 av dem är kritiskt.

Teorin är att kvinnorna dog av att läkaren använde smutsiga instrument.

Man kan se det som en enskild läkare som bryter mot reglerna men frågan är om det inte är tecken på ett systemfel.

Det är inte första gången det händer. Mellan 2003 och 2012 dödades över 1 400 personer av sådana ingrepp.

Sterilisering har länge varit Indiens metod för att minska befolkningsexplosionen. De första kampanjerna genomfördes på 70-talet och riktade sig mot män. Numera är det nästan bara kvinnor som steriliseras trots att ingreppet på dem är mer komplicerat.

Kampanjerna riktar sig mestadels till fattiga kvinnor på landsbygden. För att övertala dem betalar staten ut ekonomisk ersättning till de som genomgår sterilisering. Det händer till och med att man erbjuder tv-apparater och motorcyklar. Vid ett tillfälle för några år sedan fick steriliserade kvinnor vara med i utlottningen av en bil.

I Indien är det normala att kvinnan flyttar hem till makens familj efter giftermålet. Där har hon väldigt lite att säga till om. Många kvinnor berättar om hur de pressas till att sterilisera sig trots att de inte vill. Maken vill ha den ekonomiska ersättningen.

Kvinnorna får höra att ingreppet är enkelt och riskfritt. Det senare är uppenbarligen en sanning med modifikation.
Enligt brittiska The Guardian är 37 procent av alla gifta indiska kvinnor steriliserade. Födelsetalen har också sjunkit från 5,7 födda barn per kvinna till 2,7. Men i det arbetet menar experterna att gratis utdelning av kondomer varit en minst lika effektiv åtgärd. Definitivt mindre dödlig.

Den indiska regeringens sätt att få stopp på befolkningsökningen genom att betala fattiga kvinnor för att sterilisera sig reser onekligen allvarliga etiska frågor.

  • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Filip Elofsson och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB