Startsida / Inlägg

Ett grekiskt chickenrace

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 
Grekland kör ett chickenrace där de hoppas att övriga Europa ska vika sig för deras krav på att efterskänka skulder.

Tysklands spelar lika tufft och öppnar dörren för en Grexit, ett grekiskt utträde ur euron.

Över allt detta hänger en deadline som går ut om två veckor.

Att det inte blev någon uppgörelse i natt när de första förhandlingarna mellan Grekland och de övriga 18 euroländerna avslutades var ingen överraskning.

Parterna står helt enkelt mil från varandra.

På mötet i går diskuterades överhuvudtaget inga detaljer. Det enda man försökte enas om är hur man ska komma vidare. Inte ens det gick.

Att Greklands finansminister Varoufakis log självsäkert när han lämnade Bryssel i natt kan inte dölja allvaret i vad som står på spel.

Den nya grekiska regeringen fortsätter envist att driva kravet på nya villkor för de pengar man behöver låna och en avskrivning av de gigantiska skulder man redan dragit på sig men inte kan betala. Det är naturligt eftersom det var dessa krav som fick kriströtta greker att rösta på vänsterpartiet Syriza.

Men väldigt lite tyder på att övriga Europa för den skull är beredda att gå grekerna tillmötes på de avgörande punkterna.

Europas ledare är helt enkelt inte beredda att ta den grekiska notan rakt av. Länder som Irland och Portugal har underkastat sig lånevillkor som liknar Greklands. Nu undrar de varför Grekland skulle slippa undan när de själva fick underkasta sig smärtsamma åtstramningar och därmed lyckades vända sina ekonomier.

Grekland och EU är som två lok som rusar mot varandra i full fart på samma spår. För att undvika en frontalkollision måste någon växla in på ett annat spår i sista sekunden.

Ännu är det ingen som visar minsta tecken på att blinka.

Tysklands finansminister Wolfgang Schaüble är iskall inför grekernas vägran att överhuvudtaget träffa någon från den så kallade trojkan (EU, IMF och Europeiska centralbanken) för att förhandla trots att det är dessa tre som står för Greklands nödlån.

– Om inte Grekland är berett att be om en förlängning av de nuvarande nödlånen så är det över, säger han.
Uttalandet är svårt att tolka på annat sätt än att Tyskland inte är berett att ge någon skuldavskrivning eller annan hjälp.

Efter den 28 februari är grekerna i akut behov av pengar. Ändå vägrar de gå med på en förlängning av nödlånen medan man diskuterar eventuella nya villkor. Istället hotar den nya regeringen med att låna pengar från Ryssland och Kina.

Möjligheten finns givetvis att det vi ser bara är ett förhandlingsspel från båda parter och att de i elfte timmen når en uppgörelse. Men helt säker ska man inte vara.

Just nu tyder mycket på att ett grekiskt utträde ur euron är ett realistiskt alternativ. Tyskland och övriga euroländer verkar inte längre se en grexit som ett dödligt hot mot den gemensamma valutan. Istället för att den grekiska tragedin ska fortsätta att spelas upp år efter år finns det många som skulle föredra ett abrupt slut.

Problemet är att ingen vet vad en grexit i praktiken innebär för valutaunionens framtid. Finns det fler länder som kan tänka sig att följa efter?

Osäkerheten om utgången kan spåras i de finansiella marknaderna som inte vet på vilket ben de ska stå. Ena dagen rusar kurserna på aktiebörsen i Aten, nästa rasar de handlöst. Ett hoppfullt tecken är att ingen större turbulens råder på Europas eller världens börser.

Ännu.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB