Startsida / Inlägg

Vems ärenden går ”Lill-Putin”?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Ungerns ledare får bjuda in vem han vill.

Men dagens besök av Rysslands president Vladimir Putin får garanterat mer än en EU-ledare att undra vems ärenden Viktor ”Lill-Putin” Orban egentligen går.

”Lill-Putin” är öknamnet hans egna kritiker på hemmaplan gett Ungerns premiärminister. Skälet är de allt tydligare inslagen av trakasserier mot medborgarrättsgrupper, inskränkningar i demokratin och ökad korruption som präglar landet.

I går marscherade tvåtusen ungrare i en demonstration för att stoppa vad de kallar ”Putiniseringen” av Ungern.

Trots att Ungern är medlem i EU har Orban upprepade gånger uttryckt beundran för de samhällsmodeller som Ryssland och Kina representerar. Han har också varit en av de hårdaste motståndarna inom EU för att införa sanktioner mot Ryssland på grund av Putins annektering av Krim och stöd till de ryssvänliga rebellerna i östra Ukraina.

Eftersom beslut om sanktioner och andra viktiga frågor inom EU kräver att alla 28 medlemsländer är eniga räcker det att Putin får över ett enda EU-land på sin sida för att skjuta hål på sanktionerna.

För EU:s enighet kan det därför uppfattas som oroande att de två möts på tu man hand i ett läge när vapenvilan i östra Ukraina ser ut att haverera ännu en gång. Om så sker kommer USA och en majoritet inom EU att vilja skärpa sanktionerna mot Ryssland.

Vad gör Orban då?

Putins taktik gentemot EU har varit att försöka splittra unionen. EU har lyckats bevara enigheten genom att hålla sanktionerna på en mer symbolisk nivå.

Rysslands president saknar inte möjligheter att påverka den redan välvilligt inställde Orban.
Ungern är beroende av rysk gas och Orbans viktigaste programpunkt för besöket är att förhandla fram ett förmånligt gaspris. Han vill också försäkra sig om att Ryssland hållet löftet att låna 100 miljarder kronor för att uppgradera en kärnreaktor.

Intressant blir givetvis vad Putin kräver i gengäld. Om vi nu får veta det.
Ungern är inte det enda EU-land som börjat vackla i inställningen till Ryssland.
Tjeckiens president Milos Zeman har fördömt EU:s sanktioner. Slovakien och Grekland är andra länder som absolut inte vill öka pressen på Ryssland.

Trots att EU i går skärpte sanktionerna genom att föra upp ytterligare ett antal kända ryska namn på sanktionslistan så innebär de gamla öststaternas vacklande att det i praktiken är osannolikt att EU kommer att införa tuffare sanktioner mot Ryssland.

I så fall har Putin lyckats med sin taktik.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB