Startsida / Inlägg

Grekisk charmoffensiv utan slips

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Jean-Claude Juncker, Alexis TsiprasUtan slips och med skjortan utanpå byxorna.

Inför förhandlingarna om nya villkor går Greklands nya ledarduo på okonventionell charmoffensiv i Europa.

Känslan är att man försöker samla en grupp europeiska ledare som vill få ett slut på åtstramningspolitiken på sin sida mot Angela Merkel och Tyskland.

Premiärminister Alexis Tsipras och hans finansminister Yanis Varoufakis är inte bara Europas just nu mest fruktade politiker som riskerar att ställa till med en ny finanskris i Europa. De representerar också en helt ny och mer avslappnad ledarstil.

Ute är bankkostymer och slips. Inne är uppknäppt skjortkrage och utanpå-skjorta.

Tsipras påstås aldrig ha burit slips i hela sitt liv men så har han inte heller varit en särskilt frekvent gäst i de fina salongerna. Fram till nu.

I måndags inledde han en Europaturné i syfte att försöka få stöd för sina krav på nya villkor för de nödlån Grekland fått från EU för att undvika en statsbankrutt. Förmodligen är det ingen slump att han inledde med Cypern och fortsatte med Italien. Två länder vars ekonomier också krisat och vars ledare vill ersätta åtstramningspolitiken med en mer offensiv och expansiv ekonomisk politik. Precis vad Tsipras själv vill.

Samtidigt skickade Tsipras sin finansminister till London. Ett land som står utanför euron men där Cameron satsat hårt på att få fart på den brittiska ekonomin. Vissa brittiska medier förfasade sig över att Yanis Varoufakis dök upp med skjortan hängande utanför byxorna. Den supersnaggade ekonomiprofessorn uppträdde mer som rockstjärna än finansminister.

Det gäller för Grekland att samla så mycket stöd som möjligt från ledare som är beredda att ge Merkel mothugg på EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka vilket blir första gången som Alexis Tsipras agerar i kretsen av regeringschefer. Ett möte som kan visa sig bli avgörande för upplösningen av det grekiska dramat.

Tysklands förbundskansler har gjort klart att hon förväntar sig att Grekland fullföljer sina åtaganden även om hon samtidigt vill att landet blir kvar i den gemensamma valutan.

Men det räcker inte för Tsipras och Varoufakis att övertyga de redan i viss mån sympatiskt inställda ledarna. De måste också ge sig in i lejonets kula.

Därför träffade Tsipras i går EU-ordföranden Jean-Claude Junker i Bryssel. Junker tog Tsipras i handen och förde honom brett leende till mötesrummet. En bild ämnad åt att lugna marknaden och försäkra alla att det nog ska gå att komma överens.

Det är tveksamt om det kommer att bli lika hjärtligt när finansminister Varoufakis i morgon träffar sin tyska kollega Wolfgang Schaüble som även han står för en tuff linje gentemot den nya grekiska regeringen.

Varoufakis träffade i dag Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Några bilder från mötet har inte dykt upp och Draghi ville inte heller ge några kommentarer efter den timslånga träffen.

En tydlig indikation på att ECB inte tänker ge efter för Greklands krav. Tvärtom stoppade Draghi strax efter mötet grekiska bankers möjligheter att låna av ECB vilket ytterligare ökar trycket på Grekland.

Förmodligen är det av samma skäl som det inte blir något möte mellan Tsipras och Merkel innan de två träffas för första gången på EU-toppmötet i Bryssel i nästa vecka.

Tiden är snabbt på väg att rinna ut.

Den 28 februari förfaller en del av EU:s nödlån till betalning. Grekland har inga pengar att betala med utan behöver nya lån. Det blir inte lätt att övertyga Merkel och ECB att ställa upp med nya pengar när Tsipras och Varoufakis så tydligt kräver att Grekland ska slippa notan för sina tidigare synder.

Ett enkelt sätt att lösa det akuta problemet vore för Grekland att be om en tillfällig förlängning av lånen på ett halvår eller så. Det skulle EU förmodligen gå med på i utbyte mot mer tid att lösa problemen.

Problemet för Tsipras är att hans Syriza vann valet på löftet att inte be om några fler lån utan att få till nya villkor som innebär att löner och pensioner kan höjas och den offentliga sektorn utökas.

Rakt mot de löften tidigare grekiska regeringar avgett.

Det krävs nog mer än en charmoffensiv med informell klädkod för att få Europa att hoppa på det grekiska tåget.