Thailand sjunker allt djupare ner i diktaturens grepp
avAvsatte premiärministern inför rätta. Det utlovade valet uppskjutet. Munkavle på kritiker.
Få saker är så tragiska som att se tidigare demokratiska stater falla tillbaka i auktoritärt styre.
Dagens Thailand är ett särskilt tråkigt exempel eftersom så många svenskar har ett förhållande till landet i annars så avlägsna Sydostasien. Även om det säkert inte är många som funderar över thailändsk politik när de ligger på stranden i Phuket och solar.
Men för vanliga thailändare har de senaste tio åren varit ett sluttande plan tillbaka till diktaturens dagar.
Grundorsaken till detta är den thailändska elitens ovilja att släppa ifrån sig makten. Det där med demokrati lät bra när de första fria valen hölls 2001 men när de inflytelserika insåg att de själva inte längre skulle ha lika mycket att säga till om så satte de stopp.
Något som i olika perioder lett till kaos och våld med många dödsoffer som följd.
För nästan precis ett år sedan genomfördes den senaste militärkuppen då premiärminister Yingling Shinawatra störtades. Den 12:e i landets historia och nummer två sedan demokratin infördes. Militärerna utlovade som vanlig fria val men den här gången ser de ut att dröja.
I går kom besked att juntan vill ha en folkomröstning om landets nya konstitution. Det innebär att det utlovade valet skjuts minst ett år på framtiden.
Under tiden gör juntan allt den kan för att tysta och undanröja politiska motståndare.
Rättegången mot Yingluck Shinawatra ineddes i går. Hon hotas av tio års fängelse för att inte ha förhindrat korruption i det program av rissubventioner till fattiga bönder som hennes regering införde.
Åtalet är bara ett svepskäl för att komma åt hennes bror den superrike affärsmannen Thaksin Shinawatra, som vann Thailands första demokratiska val. Han lever sedan ett antal år i exil för att slippa ett fängelsestraff för korruption.
Medlemmar av hans familj eller partier har för övrigt vunnit varenda demokratiskt val som hållits de senaste 15 åren. Eliten är övertygad om att Yingluck bara agerat verktyg för sin bror.
För att försäkra sig om att Yingluck inte ska kunna ställa upp i nästa val, om det blir av, så har hon förbjudits att verka inom politiken under fem år. Samma taktik som militären tidigare använt mot andra medlemmar av Thaksins parti.
Thailand är i praktiken delat i två läger. Rödskjortorna, de kallas så för att de alltid burit röda tröjor under demonstrationer och valmöten, stödjer Shinawatra eftersom de genom rissubventioner och andra populistiska förslag hjälpt de många fattiga bönderna i framförallt norra Thailand.
Gulskjortorna stöds av den gamla makteliten och medelklassen i södra Thailand.
Nu har det märkliga inträffat att båda är missnöjda med militärdiktaturen. Gulskjortorna hade förväntat sig att de som del av ett ”upplyst råd” skulle få styra landet. Men ingen vågar demonstrera sitt missnöje eftersom militären förbjudit folksamlingar på fler än fem personer. De har dessutom satt munkavle på landets journalister och andra kritiker med sofistikerade hot.
Thailand har sällat sig till den grupp av länder som infört demokrati men inte klarat övergången. Istället glider det sakta men säkert tillbaka i diktaturens grepp.
På grund av militärens hot ligger alla lågt just nu men så fort det greppet lossar kommer de gamla motsättningarna att flyta upp till ytan igen.
Ska Thailand kunna bli en fungerande demokrati så måste man försöka lösa grundkonflikten, inte bara djupfrysa den.