Startsida / Inlägg

Inte ens världens mäktigaste kan stoppa kärnvapen

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Efter att ha besökt Hiroshima och Nagasaki förra sommaren är det lättare att förstå de fruktansvärda konsekvenserna av kärnvapen.
Därför sympatiserar jag med de åtta av tio svenskar vill förbjuda kärnvapen.
Men inte ens världens mäktigaste man, som imorgon besöker Hiroshima, har kunnat komma i närheten av att förverkliga den drömmen.
Kärnvapen är en av dessa typiska tillfällen då hur man vill att världen ska vara kolliderar med hur den i verkligheten är.
I japanska Hiroshima och Nagasaki fick mänskligheten vid andra världskrigets slut uppleva den fruktansvärda kraften i dessa vapen. 240 000 döda och enorm förödelse efter bara två bomber.
Kalla fakta som fick extra liv när jag träffade några av de överlevande som berättade fruktansvärda historier om det mänskliga lidandet.
Som Horie Soh, 75, som berättade hur han bodde nära en lågstadieskola i Hiroshima och hur deras hem invaderades av lemlästade elever.
– En pojke var så svårt bränd i ansiktet att hans näsa var helt igentäppt av hudrester som min mamma plockade bort bit för bit. På en flicka hade mönstret från hennes klänning bränts in i huden.
Två syner som han aldrig glömt trots att han bara var fyra år. Än i dag minns han också den fruktansvärda stanken när tusentals lik kremerades intill skolgården för att undvika sjukdomar.
Mirota Hiromutsi, 80 slogs medvetslös av tryckvågen i Nagasaki. När han vaknade var hans brors hud alldeles svart av svåra brännskador. Familjen tog honom till ett tillfälligt hjälpcentrum i ett försök att rädda hans liv. På vägen dit passerade de hundratals människor som låg svårt skadade på marken och vädjande ropade på vatten.
På hjälpcentret var alla mediciner slut.
– När vi gick tillbaka var alla människor som ropat på vatten döda. Min bror dog nästa dag.
Berättelser som dessa borde räcka för att förpassa kärnvapen till historiens sophög.
Läkare utan kärnvapen har låtit Ipsos göra en opinionsmätning där man ställt den enkla frågan ”Tycker du att Sverige regering ska verka för att förbjuda kärnvapen?”. Åtta av tio svenskar svarade ja. Ändå tvekar regeringen och vill inte ge besked.
Förmodligen handlar det mer om att man inte vill binda sig för att driva en fråga där man i det överskådliga tidsperspektivet inte kan nå framgång.
127 länder har hittills sagt att de vill verka för att förbjuda kärnvapen. Exakt i vilket forum är ännu inte bestämt. Men även om den siffran varit 185 länder så hade det inte hjälp.
Världens kärnvapennationer är inte beredda att ge upp sina vapen. Faktum är att de är på väg åt rakt motsatt håll. Just nu lägger USA och Ryssland ner svindlade belopp för att modernisera sina kärnvapen. De gamla från 60- och 70-talen börjar helt enkelt nå sitt bäst före datum.
Det var på den tiden som världens stora kärnvapenarsenaler byggdes upp i skuggan av det kalla kriget. Då när den så kallade terrorbalansen styrde världen som USA och det kommunistiska Sovjetunionen delat upp mellan sig i två läger.
Tanken med de många vapen var att ingendera sidan skulle våga attackera den andra. Om någon sida använde kärnvapen skulle den andra svara med samma mynt och hela världen skulle gå under. Hotet om ömsesidig förstörelse var den tidens sätt att hålla fred.
I dag behövs inga kärnvapen för att bevara freden. Tvärtom inser alltfler risken för att terrorister ska få tag på kärnvapen eller att de ska avfyras av misstag med oöverskådliga konsekvenser.
Båda sidor har gjort sig av med den stora mängden av kärnvapen. Men fortfarande finns tillräckligt många kvar för att förstöra världen många gånger om.
Eftersom fiendskapen mellan Ryssland och USA och Västeuropa blossat upp igen så vågar ingen fortsätta på vägen mot kärnvapennedrustning. Vapnen har återigen börjat få ett strategiskt värde, åtminstone för vissa.
Att ha kärnvapen innebär dessutom att man tillhör en liten exklusiv klubb. Länder som Nordkorea, Indien och Pakistan behandlas med silkesvantar eftersom de har kärnvapen. Frankrike och Storbritannien kan fortfarande drömma om svunna stormaktstider tack vare sina kärnvapen.
I en perfekt värld borde kärnvapen inte existera eftersom de utgör ett existentiellt hot mot mänskligheten.
Tyvärr lever vi i en värld som är allt annat än perfekt.
Till och med USA:s president Barack Obama – som i morgon blir den förste amerikanske presidenten att besöka Hiroshima – som vill avskaffa alla kärnvapen har bara lyckats ta myrsteg i den riktningen.
Ska kärnvapnen avskaffas måste alla göra det samtidigt. Det måste finnas kontroller så att ingen kan fuska. Det förtroendet finns helt enkelt inte i världen just nu. Det fanns under några korta år efter Berlinmurens fall men i dag är det som bortblåst.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB