Startsida / Inlägg

Obamas kamp mot klockan

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Obama går en kamp mot klockan.
Ska han hinna infria sitt främsta vallöfte innan han tvingas flytta ut ur Vita huset?
Presidenten gör allt han kan men sanningen är att hans chanser att lyckas är mikroskopiska.
Det var Barack Obamas första dag på jobbet i januari 2009. Pressfotografernas kameror smattrade när han skrev på sitt första beslut som USA:s 44:e president. Han snubblade lite på orden, uppenbarligen en aning nervös.
Ordern han skrev under var att stänga det beryktade amerikanska terroristfängelset på flottbasen Guantanamo på Kuba inom ett år. Då fanns det fortfarande omkring 250 fångar där. Utpekade terrorister som USA transporterat dit under de första årens terrorjakt efter dåden mot World Trade Center i New York.

Avslöja nya terrorplaner
De fördes dit i orangea fångdräkter med huva över huvudet och iförda hand- och fotfängsel. Väl där utsattes alla för en mycket hård behandling, några av dem torterades av den amerikanska militären i ett försök att få fångarna att avslöja eventuella nya terrorplaner mot USA.
Nästan alla satt där på obestämd tid utan att vara dömda för några brott.
Men istället för att verka avskräckande på presumtiva terrorister så fick fängelset en helt annan effekt. Muslimer världen över började hata USA ännu mer. Terrorhotet ökade snarare än minskade. Dessutom undergrävdes USA:s ställning som rättsstat.
Om man torterade fångar, vad var då egentligen skillnaden mellan USA och terrororganisationer som al-Qaida?
Eftersom republikaner och demokrater gått ihop i en ohelig allians i kongressen för att hindra Obama från att stänga Guantanamo så har presidentens taktik istället varit att försöka få andra länder att ta emot så många intagna som möjligt. Sakta men säkert har cell efter cell tömts även om företrädaren George W Bush som inrättade fängelset har släpps många fler.
Pentagon meddelade i dag att 15 Guantanamofångar först över till Förenade Arabemiraten. Den största grupp som släppts samtidigt under Obamas tid. Fler av dem har suttit i terrorfängelset i 14 år utan rättegång trots att inga bevis finns för att de varit terrorister. Även om historien visar att 20 procent av dem som Bush släppte ägnade sig åt militant aktivism efter frisläppandet jämfört med fem procent av dem Obama släppt.
Sannolikt kan Obama få iväg ytterligare ett 20-tal fångar innan han lämnar sin post. Men sedan är det stopp. Då finns fortfarande ett 40-tal kvar, bland dem den utpekade hjärnan bakom 11-septemberattackerna Khalid Sheik Muhammed.

Inte allsmäktig
Han har utsatts för skendränkning så många gånger att inga av de bevis mot honom kan användas i amerikansk domstol. Att helt enkelt släppa honom och de övriga är politiskt omöjligt och skulle förstöra Obamas eftermäle som president.
Obama är på pappret världens mäktigaste man men han är inte allsmäktig. Så länge kongressen stoppar de pengar som krävs för att rusta upp ett högsäkerhetsfängelse i USA för att flytta de få men verklig farliga terroristerna dit, är det inte mycket Obama kan göra.
Presidenten skulle i teorin kunna strunta i kongressen och ge order om att föra över fångarna till USA. Han riskerar dock att det stoppas av domstol och han riskerar också att skada Hillary Clintons chanser att bli vald till hans efterträdare.

Ny skamfläck
Balansgången för Obama blir ännu svårare i och med att republikanernas presidentkandidat Donald Trump sagt att han inte bara tänker skicka nya misstänkta terrorister till Guantanamo. Han tänker också återinföra förhörsmetoder som är ”mycket värre” än skendränkning.
Vinner Trump valet kan Obama tvingas åse hur att hans arbete för att i praktiken stänga Guantanamo går upp i rök. Terrorfängelset kan istället åter blir en skamfläck på USA:s rykte som rättsstat.
Något som i så fall spiller över på domen över Obamas gärning.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Jenny Åsell och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB