Startsida / Inlägg

Arbetsförmedlingen svarar: Alla arbetsgivare har samma möjlighet

av Jenny Agö
henrietta_stein1
Henrietta Stein är chef för avdelningen Rehabilitering till arbete. FOTO: ARBETSFÖRMEDLINGEN

Förra veckan gick Arbetsförmedlingen ut med ett pressmeddelande och dementerade mediebilden av att antalet bidragsanställda inom taxibranschen har ökat.

Av 18 000 yrkesverksamma taxiförare är det 1 816 personer som har lönebidrag eller nystartsjobb, skriver Arbetsförmedlingen. ”Det innebär att endast var tionde har anställning med något av dessa bidrag”.

Här svarar Henrietta Stein, chef för avdelningen Rehabilitering till arbete på våra frågor:

En av tio taxiförare har bidrag, är det mycket eller lite?
– Man måste sätta det i relation till att nystartsjobben är en rättighetslagstiftning. Uppfyller den enskilde personen kriterierna och har varit arbetslös tillräckligt länge så får den personen nystartsjobb, oavsett bransch.

Facken och Svenska taxiförbundet pratar om en skev marknad, går den att reglera?
– Jag vet inte om man kan säga att det blir en skev marknad. Alla arbetsgivare inom taxibranschen har samma möjlighet att uppfylla villkoren och anställa personer med nystartsjobb.

Men om någon med nystartsjobb ska in så betyder det ofta att någon annan åker ut?
– Det kan bli en konsekvens över huvud taget, oavsett bransch. Syftet med många av de här bidragen handlar om att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma in och där är ett av syftena att kanske sortera om i kön.

Vad säger du till de som anser att taxibranschen inte lämpar sig för funktionsnedsatta?
– Där delar jag inte deras uppfattning. När man tittar på personer med funktionsnedsättning så måste man göra en individuell bedömning. Vissa funktionsnedsättningar skulle vara direkt olämpliga för taxi, men det finns vissa rörelsenedsättningar och psykiska nedsättningar som med anpassning mycket väl lämpar sig.

Många lönebidragare vittnar om att de jobbar lika mycket och på samma villkor som de vanligt anställda. Vad säger du om det?
– I varje enskilt beslut om lönebidrag ska det tydligt framgå på vilket sätt man anpassar den nedsatta arbetsförmågan. Det kan handla om särskilda arbetsredskap i bilen, att bara jobba dagtid eller bara med vissa typer av taxiresor.