Startsida / Inlägg

Slutdokument #2

av Jenny Agö

Arbetsförmedlingens hårdsatsning på bidragsjobben har blivit ett fiasko. Myndigheten säljer in billig arbetskraft – på bekostnad av kompetens.
De största förlorarna är de svaga som gör allt för att få komma in på arbetsmarknaden.

spe0652e.jpg

#Uppdrag bidragsjobb
Uppdraget från regeringen är tydligt: Informera landets arbetsgivare om bidragsjobben. Arbetsförmedlingen har fått fem extra miljoner för att övertyga arbetsgivarna om fördelarna med att anställa långtidsarbetslösa och handikappade.
Och fördelarna är ekonomiska, om man ser till Arbetsförmedlingens kampanjer. ”Vi hjälper dig att sänka dina lönekostnader”, står det i de nya reklambladen och på sajten finns en räknesnurra som gör det lätt för arbetsgivarna att räkna ut exakt hur mycket de kan få i bidrag. Två miljoner kronor spenderas på en lastbilsturné som åker land och rike runt för att marknadsföra bidragsjobben.

0499755198526_max
Mattias Jonsson, riksdagsledamot (S)

#Bidrag före kompetens
I fokus för kampanjen står pengarna – inte kompetensen.
– Det är fullständigt bedrövligt hur man kan handla med människor på det sättet, säger riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S).
Flera arbetsgivare har hört av sig och berättat om hur arbetsförmedlare ringer varje månad med nya erbjudanden om praktikanter och bidragsjobbare.
– De säljer in människor med bidrag och säger att det är väldigt lukrativt för mig som arbetsgivare. Hur fan känner man sig som människa när ens handledare säger så? Vad är det som är lukrativt? säger Carl som driver en detaljhandelsbutik med 15 anställda.
Men många arbetsgivare nappar på erbjudandet om att få personal till en billig peng, visar Aftonbladets granskning. Även de som egentligen har råd och behov att anställa på riktigt.
– Många av våra medlemmar berättar att när de söker jobb är den första frågan vilket bidrag de har med sig. Det är ju fruktansvärt olyckligt. Det finns ett anställningsbehov hos företaget men ändå är man ute efter subventionen. Det måste man komma åt genom att kontrollera arbetsgivarna och deras behov, säger LO-ombudsmannen Oscar Ernerot.

#Intern pinnjakt
Men det slarvas med både förhandskontroller och uppföljningar på Arbetsförmedlingen, visar granskningen. Inifrån Arbetsförmedlingen hörs kritiska röster från handläggare som känner sig pressade att få ut arbetssökande i jobb till varje pris för att putsa till statistiken.
– Vi mäts i samtalstider, antal jobbförslag, efterbehandling och kontakter men man tittar inte på om det hjälper de arbetssökande att få jobb, säger en arbetsförmedlare.
Kvantitet går före kvalitet och det är inte ovanligt att en enskild handläggare har mellan 300-600 arbetssökande att hålla koll på samtidigt. Även facket känner till stressen och den interna pinnjakten på myndigheten.
– Det blir ett styckepris på den arbetssökande. Men man måste hitta rätt arbete till rätt person. Och vi får väldigt mycket signaler om att kvaliteten blir eftersatt här, säger Lars-Erik Backström, ordförande i fackförbundet ST på Arbetsförmedlingen.

Oscar Ernerot, ombudsman på LO.

#Leder sällan till jobb
Och de som bidragen i första hand ska gynna, de långtidsarbetslösa och handikappade, hamnar ofta i kläm.
– Det finns arbetsgivare som inte kan erbjuda fullgott försäkringsskydd och samma typer av handlingsplaner. Det gör att personer som redan är väldigt utsatta hamnar hos arbetsgivare där de i värsta fall blir än mer utsatta, säger Oscar Ernerot.
Och inte heller leder bidragsjobben särskilt ofta till vanliga jobb. Under förra året gick bara 4,7 procent av det genomsnittliga antalet lönebidragsanställda över till någon form av arbete utan stöd.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB