Startsida / Inlägg

Bidragsjobbare ska jobbcoacha arbetslösa

av Karin Östman
Skärmavbild 2013-05-13 kl. 12.42.48
Utbildningsföretaget Miroi har Arbetsförmedlingen som kund och omsätter över 200 miljoner kronor om året.

Ett av Sveriges största utbildningsföretag, Miroi, har anställt en kvinna med lönebidrag. Enligt dokument som Aftonbladet tagit del är hennes arbetsuppgifter: ”utbildning och coachning med målgrupp arbetssökande”.
– Jag förstår att det låter märkligt. Men hon har inte coachat utan hittat praktikplatser åt arbetslösa, säger Johan Jansson, områdesansvarig på Miroi i Värmland.

Utbildningsföretaget Miroi är en privat aktör som anlitas av Arbetsförmedlingen. Företaget erbjuder arbetsmarknadsinsatser till arbetslösa som jobbcoachning, utbildning och starta eget-kurser. 2011 omsatte Miroi drygt 200 miljoner kronor.
Ett Miroi-kontor i Värmland har nu anställt en kvinna med lönebidrag. Kvinnan har erfarenhet av arbete med utbildningar och har enligt Johan Jansson varit anställd på Miroi sedan årsskiftet. Innan dess hade hon en praktikplats på företaget. Hennes lönebidragsanställning avslutas om två veckor.
Ska en person med bidragsjobb jobbcoacha andra arbetslösa?
– Hon är inte godkänd coach, hennes roll är att hitta praktikplatser och hjälpa och bistå de andra coacherna, säger Johan Jansson.
Enligt honom stämmer inte arbetsuppgifterna som Miroi själva uppgett till Arbetsförmedlingen nämligen att kvinnan ska jobba med utbildning och coachning med målgrupp arbetslösa.

Kvinnan har en lön på 23 000 kronor i månaden, Arbetsförmedlingen betalar ungefär två tredjedelar av den kostnaden.
Ni får betalt från Arbetsförmedlingen för att hitta praktikplatser och så får ni betalt för den ska hitta praktikplatserna också.
– Ja vi får ju lönebidrag och ersättning det får vi ju. Det är ingen hemlighet. Vi får betalt för alla våra uppdrag som vi levererar.
Enligt Johan Jansson är det just nu ett ökat tryck på att hitta praktikplatser till arbetssökande. Kvinnan är särskilt väl lämpad för de arbetsuppgifterna eftersom hon är bosatt  på orten där hon nu arbetar och har bra kontakter, menar han.
Förstår du att det kan låta konstigt att en person med bidragsjobb ska hjälpa andra arbetslösa?
– Ja, jag kan förstå att det låter konstigt men det som hon fått göra är att täcka det behovet som Arbetsförmedlingen har, att hitta allt fler praktikplatser.

Mirois vd Thomas Sjölund tycker inte att det låter bra att en person med subventionerad anställning ska coacha andra arbetslösa.
– Det måste vara ett rent undantag. Det här är inget vi ska hålla på med.

Skärmavbild 2013-05-13 kl. 12.44.05
Här är en del av dokumentet som visar arbetsuppgifterna på utbildningsföretaget Miroi. Med hänsyn till personen det gäller visar vi inte hela dokumentet.
 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB