Startsida / Inlägg

Svarar – efter två veckor av tystnad

av Karin Östman

Aftonbladets granskning av bidragsjobben har visat stora bister i Arbetsförmedlingens kontrollfunktioner.
Men Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist har inte velat svara på kritiken under två veckors tid.
Till slut letade vi upp henne för att få svar på våra frågor.

Granskningen av bidragsjobben har bland annat avslöjat att Arbetsförmedlingen jagar statistik i stället för riktiga jobb och att arbetsgivare många gånger efterfrågar bidrag före kompetens.
Tusentals har hört av sig till Aftonbladet och berättat om osäkra arbetsvillkor och bristande kontroll av oseriösa arbetsgivare som utnyttjar systemet med subventionerade anställningar.
I en intervju med Aftonbladet riktade arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) skarp kritik mot att Arbetsförmedlingen inte är tillräckligt bra när det gäller kontroller och kräver en förbättring.
På torsdagsmorgonen möttes Hillevi Engström och Angeles Bermudez Svankvist på Fryshuset i Stockholm för att diskutera ungdomsarbetslösheten. Statsminister Fredrik Reinfeldt, och de nordiska regeringscheferna var också på plats.
Angeles Bermudez Svankvist har under två veckors uppgett att hon inte haft tid att svara på kritiken mot Arbetsförmedlingen.
Efter flera påstötningar fick Aftonbladet till slut en kort intervju med henne på Fryshuset.
– När vi har stora volymer finns det alltid vissa som missbrukar eller inte följer de regelverk som finns. Därför är det så bra att vi hjälps åt med olika granskningar så att vi kan göra något åt det, säger hon.
Tusentals personer har hört av sig till oss och berättat att systemet inte fungerar. De slussas bara från åtgärd till åtgärd utan att de får en riktig anställning. Vad säger du till dem?
– Det är naturligtvis allvarligt om man inte är nöjd eller om man utnyttjas. Sådana arbetsgivare är inte schyssta. Jag vill vara tydlig med att människor som känner sig utnyttjade, som inte tycker att de tas till vara på rätt sätt, de vill jag att de kontaktar Arbetsförmedlingen.
Men många arbetsförmedlare säger att de är så pressade att de inte har tid att kontrollera arbetsgivarna.
– Och så kommer det naturligtvis alltid att vara. Våra arbetsförmedlare som gör ett fantastiskt jobb vill alltid göra mer och bättre. Vi har ett begränsat antal medarbetare. Kontrollfunktionen är systematiskt, den är med stickprov. Men vi har de facto väldigt många tusentals arbetsgivare och väldigt många tusentals arbetssökande som är hos arbetsgivare. Då måste man lägga en nivå på vad som är möjligt att utföra i sitt dagliga arbete. Och det måste vi naturligtvis stötta upp våra arbetsförmedlare med, säger generaldirektören.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB