Startsida / Inlägg

De är fler bidragsjobbare än fast anställda

av Karin Östman
matsh4120.jpg
Mats är en av åtta bidragsjobbare på Multi Challenge. FOTO: Marie Birkl

Multi Challenge i Östersund är Sveriges största äventyrshus. Här finns fem fast anställda – och åtta bidragsjobbare.
– Jag ser inget problem med det. Jag känner mig jätteglad för att vi kan ge de här personerna arbete, säger vd:n och delägaren Dennis Blom.

Mats har ont i magen varje dag han går till jobbet.
Han har haft det jobbigt psykiskt och det är därför han fått hjälp med en lönebidragsanställning. Tidigare har Mats – som är i 50-årsåldern – bland annat arbetat som väktare och verkstadschef. Nu är han en av de åtta bidragsjobbarna på äventyrshuset. Enligt honom själv har han en månadslön på 19 300 kronor. Arbetsgivarens kostnad för honom är 4 517 kronor i månaden. Resten betalar Arbetsförmedlingen.
– Min lön bör enligt avtalet vara minst 21 900 kronor. Som lönebidragare är det ju inte meningen att jag ska prestera lika mycket som fast anställda, men det gör jag verkligen, säger Mats.

Många företag och skolklasser kommer till Multi Challenges lokaler för att åka gocart, spela laserhall och tävla sig igenom äventyrsbanan Boda Borg.
Förra året omsatte företaget 6,7 miljoner kronor.

Dennis Blom tycker att han gör en god gärning som ger arbetslösa en chans till arbete.
Hur många fast anställda har ni på halvtid eller mer?
– Fem.
Men ni har fler bidragsanställda än fem?
– Nu måste jag fundera, ja det är väl några fler.
Vi går tillsammans igenom en lista på personalen som jag fått från Mats och räknar till att det finns åtta anställda på Multi Challenge som delvis eller helt finansieras med bidrag.

Eva Olovsson, ombudsman på LO-distriktet i Mellersta Norrland, har haft ett telefonmöte med Dennis Blom där de diskuterat ett eventuellt kollektivavtal. Hon tycker att det är bedrövligt att ett företag kan ha så många bidragsjobbare i relation till fast anställda.
– Han sa rakt ut att det var för dyrt för företaget att betala avtalsenliga löner och att de skulle behöva lägga ner i så fall, säger Eva Olovsson.
Hon tycker att Multi Challenge ägnar sig åt lönedumpning.
– De går runt tack vare lönebidragsanställningarna. Det är anmärkningsvärt att Arbetsförmedlingen fortsätter att skicka dit folk trots att jag har påpekat det här för dem.

Flera anställda som Aftonbladet haft kontakt med bekräftar bilden av att företaget inte skulle klara sig utan bidragsanställda och praktikanter.
Lokalerna är på drygt 5 000 kvadratmeter och någon städerska finns inte anställd.
– Vi hjälps åt att städa. Även jag, säger vd Dennis Blom.
Han vill inte kommentera Eva Olovssons uppgifter men han medger att företaget i dag inte har råd att betala avtalsenliga löner.
– Ska vi höja lönerna måste vi ta pengarna någonstans ifrån. Vi kan inte ta fram extra pengar bara för att höja lönerna för våra anställda.

Hotell- och restaurangfackets ombudsman Mikael Mossberg tycker att lönerna på Multi Challenge är för låga:
– Jag vill att våra medlemmar ska få schyssta villkor.
Mats är medlem i HRF och är sedan en tid tillbaka arbetsplatsombud. Hans fackliga engagemang har straffat sig, berättar han.
– Jag har fått börja jobba kvällar och helger i stället för dagtid. En morgon satte de mig på att rensa avloppet. De letade igenom min sopkorg för att kolla om jag tagit en yoghurt utan tillåtelse från kaféet. Jag känner mig väldigt övervakad.

Det är en Bild som Dennis Blom inte alls känner igen.
Enligt honom arbetar nu företaget för att få ett kollektivavtal inom den närmaste tiden.
Han tycker att han behandlar personalen likadant oavsett om de är med i facket eller inte.
– Har man satt sig i den situationen att man har ögonen på sig så är det lätt att man tolkar vissa signaler som att man känner sig utpekad.

 

Har du egna erfarenheter av bidragsjobb?
Kontakta oss och berätta: oppengranskning@aftonbladet.se