Startsida / Inlägg

I dag granskar vi taxibranschen

av Jenny Agö

I dag ägnar vi oss åt taxibranschen och bidragsjobbarna. Vi har fått många tips som handlar om just taxibranschen och den snedvridna konkurrens som uppstått när bidragsjobbarna blir allt fler. Enligt Arbetsförmedlingen har var tionde taxiförare antingen lönebidrag eller nystartsjobb. Fackets siffror visar en ännu högre andel.

Västmanlands län ligger i topp när det gäller antalet bidragsjobbare i förhållande till antalet taxibilar, visar statistik från Svenska Transportarbetareförbundet.

2011 fanns det 302 taxibilar i länet och samma år beviljades 81 nystartsjobb och 15 lönebidrag för taxi. Lägg till att ytterligare 83 bidrag beviljats under de två föregående åren och man kan anta att åtminstone var tredje taxibil kördes av en bidragsjobbare under 2011.

– Det har blivit en överetablering på taxi här i Västmanland. Det är fortfarande samma kaka som man ska dela på men alla får det sämre, säger Tony Lönn som arbetar på Transportarbetareförbundet, avdelning 19, och leder projektet Schysta Villkor som premierar företagare som gör rätt för sig.

Lönn arbetar halvtid på förbundet och kör taxi andra halvan. När han är ute på fältet har han märkt att det pratas en hel del om överetableringen.
– Förut undrade vi var alla bilar kom ifrån och nu har vi fått svar. När man tittar på nystartsjobb och lönebidrag ser man att det är därifrån det kommer, säger Lönn.
– Vi tycker inte att det är så här bidragssystemet ska användas. Klart att folk ska ha jobb men systemet ska inte utnyttjas och snedvrida konkurrensen.

Framför allt handlar det om offentliga upphandlingar, där företag som har bidragsanställda kan erbjuda lägre kostnader och på så vis vinna upphandlingarna, enligt Lönn.
– Men det är ingen idé att gnälla ihop med kollegan och klaga på överetablering. Det spelar ändå ingen roll, säger han.