Startsida / Inlägg

”Människor blir till handelsvaror”

av Jenny Agö
0499755198526_max
Mattias Jonsson. Foto: Riksdagen

Riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) tycker att Arbetsförmedlingens marknadsföring är upprörande.
– Det är fullständigt bedrövligt hur man kan handla med människor på det sättet. Det är människor som står långt ifrån arbetsmarknaden som blir en handelsvara, fungerar det inte så byter vi ut dig. Det är nästan så att man inte finner ord, säger Jonsson.

Men är inte det viktigaste att arbetslösa kommer ut i jobb?

– Jobb är viktigt men det finns risk för att den anställde inte känner sig som fullvärdig anställd på företaget. Det här företaget vill ha mig för att de vill ha låg lönekostnad, inte för min kompetens, säger Jonsson.

Han är själv suppleant i närings- och justitieutskotten och deltog nyligen i en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) där han argumenterade för att lönebidragsanställningar överutnyttjas.
– Det är en arbetsmarknadspolitik som vi inte har sett på flera decennier. Hela tonen är att det ska vara billigt och sen spelar resten ingen roll. Dessutom visar statistiken att man snabbt byter ut personalen och tar in en ny anställd med en annan typ av stöd, säger han.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB