Startsida / Inlägg

Två sparkades för att ge Tina nystartsjobb

av Karin Östman
Skärmavbild 2013-05-05 kl. 11.12.45
Tina blev erbjuden ett nystartsjobb när två personer skulle tvingas sluta.

Tina – som är i 40-årsåldern – har arbetat i hela sitt liv men när verkstadsindustrin hon var anställd vid varslade för ett par år sedan fick hon gå. Hon valde att skola om sig till administratör och började söka jobb för ett och ett halvt år sedan.
– Jag fick praktikplatser i några månader men fick sluta efter tre månader och företagen tog in nya praktikanter.

I början av året fick hon en ny praktikplats som enligt handläggaren på Arbetsförmedlingen med stor sannolikhet skulle leda till en fast anställning. Det mindre företaget vill först testa Tina på praktik i tre månader för att se om hon passade för arbetsuppgifterna.
– Jag jobbade på och visade framfötterna. Det gick bra.

Två veckor före praktiktidens slut skrev hon, chefen och Arbetsförmedlingen ett avtal om en heltidsanställning, en lön på 21 000 kronor och arbete som orderadministratör. Eftersom Tina varit arbetslös en längre tid kunde företaget anställa henne på nystartsjobb och på så sätt få mer än halva lönekostnaden subventionerad.

En vecka senare kallade chefen till sig Tina och ville ändra i arbetsbeskrivningen. Helt plötsligt stod det att hennes huvudsakliga arbetsuppgifter innefattade sådant som hon inte alls sysslat med. Dessutom skulle hon utföra arbetsuppgifter i ett annat företag knutet till chefen.

Samtidigt sades en person upp som tidigare arbetat som orderadministratör. Och förhandlingar om ytterligare en uppsägning påbörjades. För Tina var det uppenbart att chefen såg sin chans att bli av med två anställda och sänka lönekostnaderna rejält genom att ta in Tina.
– Jag sa att jag inte kunde ställa upp på det. Lönen var dessutom långt under vad jag ska ha enligt avtalet med min erfarenhet och utbildning.

På de arbetsplatser Tina varit på de senaste åren har hon sett samma mönster. Folk sparkas och man nyanställer bidragsjobbare med en annan arbetsbeskrivning som får göra samma jobb som den som fått sluta.
– Man lyckas kringgå regler ganska lätt och det är ingen som reagerar. Det här sker systematiskt för att få billig arbetskraft. Det är fruktansvärt, säger Tina.

Fotnot: Tina heter egentligen något annat.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB