Startsida / Inlägg

Vi granskar lönebidragen

av Jenny Agö

I dag tittar vi lite närmare på lönebidragen – den ersättning som en arbetsgivare kan få för att anställa en person med funktionshinder. Tanken är att det ekonomiska bidraget ska kompensera för den nedsatta arbetsförmågan och att den anställde ska få hjälp och stöd under sin anställning. Men hur fungerar det egentligen? Det ägnar vi dagen åt att reda ut.

Skärmavbild 2013-05-09 kl. 10.28.41
På Arbetsförmedlingens hemsida finns en räknesnurra där arbetsgivare kan räkna ut exakt hur mycket de kan få i ersättning för en bidragsanställd.

Vem kan få lönebidrag?
Lönebidrag betalas ut till arbetsgivare som anställer personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Vad kostar det?
Arbetsförmedlingen beslutar om vem som är berättigad lönebidrag och hur stor del av lönen arbetsgivaren ska få i ersättning – beroende på lönens storlek och hur mycket funktionsnedsättningen påverkar arbetsförmågan. Det finns också ett lönetak på 16 700 kronor i månaden, allt över det ska arbetsgivaren själv stå för.

Vad krävs av arbetsgivaren?
Det är Arbetsförmedlingens uppgift att bedöma om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna är lämpliga för den anställda. Lön, förmåner och försäkringar ska vara enligt branschens kollektivavtal eller i ”väsentliga delar” likvärdiga med kollektivavtalet. Det ska också finnas en plan för hur den anställde kan öka sin arbetsförmåga på sikt så att lönebidrag inte längre behövs.

Vad krävs av Arbetsförmedlingen?
Arbetsförmedlare ska på förhand kontrollera arbetsmiljön och göra regelbundna uppföljningar. Under anställningens gång ska förmedlaren finnas som stöd för både den anställde och arbetsgivaren.

Hur länge kan man få lönebidrag?
Lönebidrag betalas ”som regel” ut i högst fyra år. För den som antas behöva stöd under en längre period finns i stället så kallad trygghetsanställning.