Startsida / Inlägg

Bilden av ”pinnjakten”

av Martin Ekelund
Bild över ”pinnjakten” på polismyndigheten i Örebro.

Så här ser det ut när pinnjakten, polisens fokus på statistiskt mätbara mål, fångas på bild. Och vi vill ha fler bevis!

Över hundra poliser har nu hört av sig till oss. Flera berättar om hetsen att leverera ett visst antal ordninsböter, blåskontroller och förundersökningar för att uppnå i förväg uppsatta mål. Vi har kunnat avslöja hur det leder till poliser som blåser i alkomätaren själva eller jakten på ”Svensson˝.

Nu kan vi också visa hur polisen hela tiden mäter sina mål ute på respektive enhet. Bilden är hämtad från polismyndigheten Örebro län och har tidigare varit publicerad i Aftonbladet (läs här). Den visar hur polisen hela tiden mäter och jämför hur de ligger till i kategorierna drograttfylla, ringa narkotikabrott, ordningsböter, alkoholtester (varav positiva) och rattfylla.

– Rikspolisstyrelsen har inga kvantitativa mål när det gäller anmälda narkotikabrott, sa Karl Wallin kanslichef vid Rikspolisstyrelsen när bilden publicerades förra gången.

Men bilden togs när Karl Wallin själv var länspolismästare i Örebro.

Nu vill vi ha fler bilder och dokument som visar hur pinnjakten går till. Följ länken här. Det går att skicka krypterade mejl till oss. Läs hur då går till väga här.