Startsida / Inlägg

Därför jagas ”Svensson” – men inte bovarna

av Martin Ekelund

Har du någon gång blivit stoppad av polisen för någon mindre förseelse och ställt frågan:

– Har ni inget bättre för er?

Svaret är att många poliser verkar hålla med. De vill hellre jaga grova brottslingar men tvingas ”trakassera Svensson” för att nå uppsatta mål.

Sedan vi startade granskningen har vi översvämmats av mejl och samtal från poliser. Vi har varit i kontakt med 70-tal som alla uttrycker stort missnöje med den myndighet de jobbar för. De menar att det förebyggande arbetet och grövre kriminalitet hamnar i skymundan av den desperata jakten på statistiskt satta mål.

Nu visar det sig att den så kallade pinnjakten får en direkt effekt på vanliga medborgare. Flera poliser berättar hur de tvingas ”trakassera Svensson” för att nå sina mål.

Varje polis ska enligt målen utfärda ett visst antal ordningsböter, så kallade o-botar. Den som halkar efter kan få skarpa påminnelser om att snabbt ordna till det.

– Då får man åka ut och plocka några taxichaufförer som kör över heldragen linje. Det kanske är klockan fyra på morgonen och inte en bil i sikte. Visserligen gör han ett fel men man hade kunnat tänka att vad har det för betydelse. Han har kanske kört hela kvällen och fått 1500 spänn. Och så kommer jag och ger honom en bot på 1500. Jag mår dåligt när jag gör det, säger en polis i Stockholm.

En annan metod är att ställa sig vid en bussfil på en hårt trafikerad väg och stanna de som kör där. Det ger snabbt resultat.
– Man ger sig ut och jagar Svenssons som kör fem kilometer för fort på motorvägen. Är det därför man blev polis?

Poliser har rätt att ge så kallad rapporteftergift på bötesbrott så länge de upplyser om att ett fel har begåtts.

– Det ger ju ofta bättre effekt om man kan prata med personen och förklara vad de gjort för fel. Om man skriver ut en bot så glömmer de direkt. Men det blev så tillstramat. Cheferna sa: ”Vi skiter i om ni kan lämna rapporteftergift – ni ska skriva”, säger en polis som till sist valde att säga upp sig.

Så blir du stoppad i helgen och får böter för någon mindre förseelse så vet du vad det kan bero på. Och du kan du vara ganska säker på att polisen som stoppar dig egentligen hade velat lägga tid och resurser på att jaga det verkliga ”buset”.

Vi vill gärna ha in fler berättelser av den här typen. Särskilt söker vi dokument eller mejl som kan visa att de här metoderna sanktioneras av ledningen. Tipsa oss här!