Startsida / Inlägg

80 000 blåskontroller var målet i Örebro län

av Joachim Kerpner

Vi har fått ett tydligt exempel på polisens pinnjakt: uppföljningen av Örebro-polisens verksamhetsplan för 2011.

Där framgår bland annat att polisen i Örebro län under 2011 skulle göra 80 000 blåskontroller, men att de i själva verket genomförde 92 000 blåskontroller – 12 000 fler än årsmålet.

Blåskontrollerna skulle resultera i 650 positiva prov. Resultat: 577 positiva prov, alltså 73 färre än förväntat.

Polisforskaren Stefan Holgersson säger:

– Det här är absolut ett exempel på polisens pinnjakt. Som man nu mäter är det lika bra att stå utanför kyrkan på dagen, som att stå på en festplats. Om de flesta har blåst mellan klockan 9 och 12 på vardagar, som det brukar vara, då indikerar det att man har riktat in sig på att uppnå ett visst antal.

Örebropolisen hade också målet att uppnå 18 000 så kallade obotar — ordningsböter — för trafikbrott. De nådde inte målet: det blev 16 807 obotar under 2011.

– Det är helt puckat. Polisen kan skriva upp att det inte finns ringklocka på en cykel och få en pinne. Men för att verkligen påverka människor måste man koncentrera övervakningen till ett ställe, till exempel en korsning där flera olyckor skett. I stället står polisen på dubbelsidiga 70-vägar för att många kör för fort där. Pinnjakten är som att säga att ”vi ska ha två liter”, men av vilket innehåll är ointressant, säger Holgersson.

Har du information om pinnjakten i andra län än Örebro. Mejla oss!