Startsida / Inlägg

Poliserna tycker till om Aftonbladets granskning

av Martin Ekelund
Poliserna på bilden har inget med detta blogginlägg att göra. Foto: ARKIVBILD

Ni är flera som reagerar på det vi skriver. Och som jag nämnt är det långt fler än hundra poliser som hört av sig med synpunkter. Många är kritiska till den myndighet de jobbar hos men det finns också motsatsen. De som inte känner igen sig i den bild som målats upp här.

Tänkte därför dela med mig med en del reaktioner som trillat in i min mejlkorg under veckan:

 

Polis i Sundsvall:

Jag känner inte alls igen mig i det ni skriver men har hört att det är som ni skriver i artikeln. Min upplevelse är att vissa chefer missförstått målen. Hos oss har vi en bra balans på målen. Det gör att vi når målen om man jobbar på men vi behöver inte bötfälla i tid och otid och ger, när det känns rätt, rapporteftergift. Samma sak gällande målet gällande antal blås. Har aldrig hört att någon som blåst själv för att få fler blås eller någon som haft sållningsinstrumentet utanför rutan för att få blås. Upplever poliser att man måste fuska för att hinna nå målen är målen kraftigt felaktiga. Visst ska vi blåsa kvantitet till viss del men kvalitet är också viktigt. Vi har hos oss rimliga mål gällande antal blås, som dessutom inte ökat trots att vi med råge nått målen de senaste åren, men vi har även mål gällande antalet ertappade alkohol- och drograttfyllor.

 

Polis sedan 30 år:

Håller till 100% med de poliser som anser att de måste fylla statistiken med pinnar, stämmer. Naturligtvis är det viktigt att göra blås/bälteskontroller, men något som som försummas är det vi är satta till, nämligen att ta fast “tjuven” och skydda “svensson” som betalar skatt.

 

Polis i Västra Götaland:

Det är inte målet i sig som är viktigt, utan målet bakom. Trafikkontroller görs naturligtvis för att

avslöja personer som kör berusade och påverkade av alkohol och droger. Kontroller har också en avhållande
effekt på de som chansar på att köra berusade och i kontroller fastnar också de grova brottslingarna.
Det är inte så sällan man hittar vapen ,narkotika och stöldgods vid kontroller. Det gäller att lägga dem på rätt tider
och rätt platser.När man utför blåsen på sig själv, så har man inte fattat varför man är polis och jag köper inte
att man är tvungen för statistikens skull. Ut på gatan och jobba i stället, lägg kontrollerna på rätt ställe så får
ni både statistik och resultat.
Kontroller är inte ett måste i sig, det är en av arbetsmetoderna för att förbättra trafikmiljön, få ner antalet döda i trafiken
men ändå kunna arbeta mot de livsstilskriminella.
Polis i Stockholms län
Problemet idag och de sista åren är att chefernas statistikjakt påverkar jobbet negativt. Allt skall idag räknas och statistikföras. Vi har gång på gång försökt att få våra chefer att förstå att man kan inte ha statistik på allt. Det senaste vansinnet som kom är att man skall säkra DNA och fingeravtryck även om man inte har anledning att tro eller ser några spår efter detta. Vi har påtalat detta men inte fått något gensvar. Konsekvensen blir att man då skickar in spår till SKL och till tekniska roteln på Kungsholmen som ändå inte ger något. Vad har man då uppnått.
Fortsätt att tipsa oss! Är det något vi har missat? Något vi borde titta närmare på? Var gärna så konkret som möjligt och hör av dig till oss här!